Ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο ανησυχεί για νέα αύξηση των τιμών

Ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο ανησυχεί για νέα αύξηση των τιμών
Τρίτη, 02/05/2023 - 05:46

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Γιούκιο Κάνι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jera Co. εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια νέα πιθανή άνοδο των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε υψηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο τον περασμένο χειμώνα, γεγονός που βοήθησε στην ανακούφιση των ενεργειακών στερήσεων και έστειλε τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου να πέσουν από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Τώρα, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο αναμένει νέα αύξηση των τιμών φέτος.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Γιούκιο Κάνι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jera Co. εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια νέα πιθανή άνοδο των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην αύξηση της εισαγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη και την Κίνα, μαζί με πιθανούς κινδύνους από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όπως δήλωσε ο Κάνι «φέτος το χειμώνα, με την αύξηση της ικανότητας εισαγωγών στην Ευρώπη και την Κίνα να αυξάνει ενδεχομένως τη ζήτηση μετά τον τερματισμό των περιορισμών λόγω πανδημίας, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και πάλι εάν εκδηλωθούν σοβαρές καιρικές συνθήκες, είπε. Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τους αγοραστές να «αφήσουν τα νώτα τους κάτω»».

Η Jera, μια κοινοπραξία μεταξύ των Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc. και Chubu Electric Power Co., ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε σε μια 20ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον προτεινόμενο τερματικό σταθμό της Venture Global LNG Inc. στη Λουιζιάνα. Ενώ η εταιρεία αναμένει ότι η ιαπωνική ζήτηση LNG θα μειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία, θα μπορούσε να εκπλήξει παραμένοντας αμετάβλητη, καθώς κατασκευάζονται περισσότερα κέντρα δεδομένων και εργοστάσια ημιαγωγών», δήλωσε ο Κάνι.

Όπως είπε «αυτές οι δύο εγκαταστάσεις καταβροχθίζουν την ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση των προοπτικών της ζήτησης».

Η Jera εργάζεται επίσης για να υποστηρίξει τα σχέδια της Ιαπωνίας να χρησιμοποιήσει αμμωνία και υδρογόνο για την απαλλαγή των υφιστάμενων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα. Η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες χώρες, πιο πρόσφατα στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος της Ομάδας των Επτά σύμφωνα με το Bloomberg

Τα σχόλια του Kani έρχονται καθώς τα ασιατικά συμβόλαια spot LNG έχουν υποχωρήσει κατά 83,5% από το υψηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας χαμηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι του 2021.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού NatGas και του ευρωπαϊκού NatGas κυμαίνονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα.

Η πρόβλεψη του Κάνι για έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσε να συνδεθεί με την πιθανή επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και μια επακόλουθη αύξηση της ζήτησης ψύξης, με αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες για φυσικό αέριο.

Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αλυσίδα ενεργειακού εφοδιασμού της μακριά από τη Ρωσία και βασίζεται περισσότερο στις αμερικανικές μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι προμήθειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω σύσφιξη. Επιπλέον, μια ανάκαμψη της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση LNG.