Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Τρίτη, 02/05/2023 - 05:27

Ανοδο στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά σταθερότητα στην πορεία της τιμής του πετρελαίου προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY.

Ανοδο στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά σταθερότητα στην πορεία της τιμής του πετρελαίου προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στην πορεία των τιμών στους επόμενους μήνες διέβλεψε σταθερότητα στο πετρέλαιο, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αλλαγών ενώ σχετικά με το φυσικό αέριο τόνισε ότι η τιμή στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Αυτό, όμως- όπως είπε- φαίνεται ότι θα αλλάξει και είναι πιθανόν οι τιμές να κινηθούν ανοδικά, διότι τα αποθέματα νερού στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον επόμενο χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογήσης των υπερκερδών απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα σας πω τι είναι υπερκέρδος, αν μου πείτε τι είναι υπερζημία. Κάποια χρόνια πριν είχαμε ζημιές 500 εκατ. ευρώ, αλλά κανείς δεν μας στήριξε. Ο κλάδος διύλισης έχει έντονη κυκλικότητα. Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας μας οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης. Το 50% της δραστηριότητας αναπτύσσεται στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών που είχαμε το 2022, τα μισά αφορούν τις εταιρίες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία.Τα υπόλοιπα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους. Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση».

Αναφερόμενος στην HELLENIiQ ENERGY, είπε ότι «το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρία, είναι να καταλαβαίνει προς τα που πάει ο κόσμος και να αλλάζει. Προσπαθήσαμε να δούμε αντικειμενικά το μέλλον, είδαμε ότι υπάρχει μια ασυμβατότητα σε σχέση με το που πάει η αγορά».

Ο κ. Σιάμισιης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στρατηγική στροφή της HELLENiQ ENERGY προς την πράσινη ενέργεια σημειώνοντας ότι την τελευταία διετία, το 60% των επενδύσεων του ομίλου κατευθύνθηκε σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών και πράσινες τεχνολογίες. Όπως είπε «επενδύσαμε 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ και κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς «πετρέλαια», αλλά HELLENiQ ENERGY και σημείωσε ότι το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, επιταχύνει την πορεία του ομίλου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ίδια ώρα που προωθούνται δυο ακόμη μεγάλα έργα στην Ελλάδα ενώ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για εξαγορά στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα που πρέπει και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση, ενώ σημείωσε ότι στον κλάδο της ενέργειας το μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της αποθήκευσης και το πώς «παντρεύονται» παραδοσιακές μονάδες βάσης όπως αυτές του λιγνίτη, με το φυσικό αέριο.

Εκτίμησε ότι η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αργεί ακόμη αλλά όπως είπε όσο θα προχωράμε, θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κινητικότητα και για το λόγο αυτό ο όμιλος αναπτύσσει τη συνολική υποδομή της ηλεκτροκίνησης και όχι μόνο τους φορτιστές.

Έμφαση δίνεται και στα εναλλακτικά καύσιμα, γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιωθούν οι εκπομπές της αυτοκίνησης, ενώ ήδη έχει εγκριθεί πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα και μελετάται το μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2.

Σε ότι αφορά τα βιοκαύσιμα η HELLENiQ ENERGY ήταν η πρώτη που σε συνεργασία με την Aegean έφερε καύσιμα SAF (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα) στην Ελλάδα και έχει εγκρίνει ήδη την υλοποίηση επένδυσης στο Διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης για παραγωγή καυσίμων SAF. Παράλληλα στοχεύουν στην κυκλική οικονομία, με επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι.

Τέλος σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε ότι ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι γεωφυσικές έρευνες, στα blocks που συμμετέχει η HELLENiQ ENERGY και ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη, πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης και κατέληξε «προς το τέλος του 2024 θα έχουμε καλύτερη κατανόησή τους, ώστε να αποφασίσουμε ερευνητικές γεωτρήσεις.Το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα προχωρήσει το έργο των ερευνητικών γεωτρήσεων σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα.Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή».