Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του πετρελαίου των 100 δολαρίων

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του πετρελαίου των 100 δολαρίων
Δευτέρα, 10/04/2023 - 13:01

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο θα επωφεληθούν από την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αλλά αν οι τιμές του πετρελαίου κινηθούν υψηλότερα από εδώ και πέρα και φτάσουν τα 90 ή ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές, οι εισαγωγείς πετρελαίου θα αρχίσουν να αισθάνονται τον πόνο.

Το αργό τύπουBrent σκαρφάλωσε στα 85 δολάρια και το αργό τύπουWTI έφτασε και πάλι τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι τελευταίες περικοπές παραγωγής κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από σχεδόν τα μισά μέλη του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο αναμένεται να συσφίξουν την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αναλυτές, οι οποίοι μόλις είχαν μειώσει τις προβλέψεις για τις τιμές στον απόηχο της νευρικότητας του τραπεζικού τομέα στα μέσα Μαρτίου, αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές και άρχισαν να μιλούν και πάλι για πετρέλαιο 100 δολαρίων.

Το πετρέλαιο στα 90 και 100 δολάρια θα πλήξει τις οικονομίες των μεγάλων εισαγωγέων πετρελαίου. Μια νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επίμονα υψηλό και να περιπλέξει περαιτέρω την πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μόλις έδωσαν το μήνυμα ότι το τέλος του κύκλου αυξήσεων μπορεί να είναι κοντά.

Όσον αφορά τα κρατικά οικονομικά, οι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου δεν θα πληγούν εξίσου από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν υψηλότερες τιμές βενζίνης, αλλά δεν θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, τουλάχιστον οικονομικά, από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Στις ΗΠΑ, ο χαμένος είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πέρασε σχεδόν ένα χρόνο προσπαθώντας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο πρόεδρος συνέβαλε στη μείωση των τιμών στην αντλία, οι οποίες έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ στις αρχές Ιουνίου, όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν στα 100 δολάρια ανά βαρέλι την άνοιξη του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η αγορά πετρελαίου είχε λίγες ημέρες για να αφομοιώσει τα νέα του ΟΠΕΚ και να κάνει εικασίες σχετικά με τον λόγο. Αυτό έχει οδηγήσει σε σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου προς το παρόν», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Άντριου Γκρος, εκπρόσωπος της AAA, «αλλά το κόστος του πετρελαίου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% αυτού που πληρώνουμε στην αντλία, οπότε οι οδηγοί μπορεί να μην ξεκουραστούν στην αντλία σύντομα».

Η μέση εθνική τιμή της βενζίνης έφτασε τα 3,54 δολάρια ανά γαλόνι αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών, δήλωσε ο Πάτρικ Ντε Χάαν, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην εφαρμογή εξοικονόμησης καυσίμων GasBuddy.

Οι αυξήσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες με μια άνοδο γύρω στα 3,65 δολάρια/γαλόνι πιθανή προς το παρόν, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πλήγμα στα οικονομικά των κυβερνήσεων από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες όχι μόνο βασίζονται στην εισαγόμενη ενέργεια αλλά έχουν επίσης αδύναμα δημοσιονομικά ισοζύγια. Αυτές είναι οι ώριμες οικονομίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και οι αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και του Πακιστάν στη νότια Ασία, καθώς και η Αργεντινή, η Τουρκία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ και η επακόλουθη άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια αποτελεί «φόρο για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Μολτσάνοφ στο CNBC.

«Δεν είναι οι ΗΠΑ που θα αισθανθούν τον μεγαλύτερο πόνο από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων, αλλά οι χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, η Γαλλία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χένινγκ Γκλοϊστάιν, διευθυντή της Eurasia Group, η κατανάλωση της Ινδίας -που σήμερα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ- θα μπορούσε επίσης να υποφέρει σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών, διότι ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό, το οποίο η Ινδία αγοράζει μαζικά, θα δει υψηλότερες τιμές αν οι διεθνείς δείκτες αναφοράς κάνουν μια πορεία προς τα 100 δολάρια.

Οι έμποροι που ασχολούνται με τις συναλλαγές ρωσικού πετρελαίου δήλωσαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι μετά την ανακοίνωση των περικοπών του ΟΠΕΚ+, η τιμή του εμβληματικού ρωσικού τύπου Ουράλς ξεπέρασε το επίπεδο ανώτατης τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε θέσει η G7.

«Εάν το πετρέλαιο ανέβει περαιτέρω, ακόμη και το μειωμένο ρωσικό αργό θα αρχίσει να πλήττει την ανάπτυξη της Ινδίας», δήλωσε ο Γκλοϊστάιν στο CNBC.

Οι χώρες εισαγωγής με αδύναμα νομίσματα και αδύναμα κρατικά οικονομικά θα αισθανθούν επίσης τον πόνο λόγω του γεγονότος ότι το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ, λένε οι αναλυτές.