Φυσικό αέριο: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ η τιμή για τους καταναλωτές στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Φυσικό αέριο: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ η τιμή για τους καταναλωτές στην Ελλάδα τον Μάρτιο
Πέμπτη, 06/04/2023 - 06:33

Σημαντική πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές στην Αθήνα τον Μάρτιο καταγράφει η μηνιαία έρευνα HEPI της εταιρείας Vaasa ETT και του Ρυθμιστή της Αυστρίας.

Η μείωση ανέρχεται στο 10% και η Αθήνα τον Μάρτιο είναι η τρίτη χώρα με την μεγαλύτερη μείωση τιμής από μήνα σε μήνα, ανάμεσα σε 28 πόλεις της Ευρώπης.

Η τιμή του αερίου στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 9,79 λεπτά/Kwh, έναντι 12,39 λεπτά/KWh του μέσου όρου της ΕΕ-27. Σε 17 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η τιμή του αερίου ήταν ακριβότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Εκτός από τη Βιέννη όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 9%, στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφηκε μείωση, κυρίως εξ αιτίας της πτώσης της τιμής του αερίου TTF, που αποτελεί την τιμή αναφοράς στη χονδρική αγορά.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμής παρατηρήθηκε στη Βέρνη (-14%) και ακολουθούν η Ρώμη με -11%, η Αθήνα και η Σόφια με -10%, οι Βρυξέλλες και το Ταλίν με -9%, η Κοπεγχάγη με -8%, η Μαδρίτη με -6% και τέλος το Βερολίνο και το Λονδίνο με -1%.

Το υψηλότερο τίμημα πληρώνουν οι κάτοικοι της Στοκχόλμης που πληρώνουν πάνω από 2 φορές την ευρωπαϊκή μέση τιμή τελικού χρήστη, ακολουθούμενη από τη Βιέννη, η οποία είναι η δεύτερη ακριβή πρωτεύουσα. Αυτό εξηγείται από το μέγεθος της σουηδικής αγοράς που είναι 92.000 οικιακοί πελάτες σε ολόκληρη της Σουηδία εκ των οποίων οι 58.000 στο απομονωμένο δίκτυο φυσικού αερίου στη Στοκχόλμη. Η τιμή στη Στοκχόλμη είναι σχεδόν 12 φορές υψηλότερη από τη Βουδαπέστη, η οποία είναι η φθηνότερη πόλη για φυσικό αέριο
στην ΕΕ, και σχεδόν 15 φορές υψηλότερο αν συμπεριληφθεί στον κατάλογο και το Κίεβο. Το Άμστερνταμ είναι αυτή είναι η τρίτη πιο ακριβή πρωτεύουσα.