«Καμπανάκι» για τους τερματικούς LNG στην Ευρώπη και τη λειτουργία τους έως το 2030 

«Καμπανάκι» για τους τερματικούς LNG στην Ευρώπη και τη λειτουργία τους έως το 2030 
Unsplash
Πέμπτη, 23/03/2023 - 17:04

«Καμπανάκι» σχετικά με τους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ευρώπη χτυπά σε νέα μελέτη του, το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA).

Όπως αναφέρει, έως το 2030 η Ευρώπη είναι πιθανό να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το 60% της προγραμματισμένης χωρητικότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί από 270 bcm που ήταν το 2022, σε 400 bcm έως το 2030, με βάση τα τρέχοντα αναπτυξιακά σχέδια, αλλά η ζήτηση μπορεί να φθάσει σε μόλις 150 bcm, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάζει το Montel. Ο βαθμός χρήσης νέων και υφιστάμενων τερματικών LNG θα είναι μόνο 36% με βάση αυτό το σενάριο, προσθέτει το IEEFA.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η Ευρώπη πρέπει να εξισορροπήσει τα συστήματα φυσικού αερίου και LNG και να αποφύγει την ανατροπή της κλίμακας από την αξιοπιστία, στον πλεονασματικό προσανατολισμό.

«Η ενίσχυση της υποδομής LNG της Ευρώπης δεν θα αυξήσει απαραίτητα την αξιοπιστία – υπάρχει απτός κίνδυνος να λανθάνουν τα περιουσιακά στοιχεία», τονίζεται.