Τέσσερις λόγοι για την πτώση ρεκόρ της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τέσσερις λόγοι για την πτώση ρεκόρ της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Τετάρτη, 15/03/2023 - 04:39

Η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε εν μέσω του ήπιου χειμερινού καιρού και της μείωσης της ζήτησης στη βιομηχανία λόγω των υψηλών τιμών.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί πέρυσι, με τη μείωση να ισοδυναμεί με τις ποσότητες φυσικού αερίου που απαιτούνται για την τροφοδοσία περισσότερων από 40 εκατομμυρίων κατοικιών, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε σχόλιό του την Τρίτη.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 13% το 2022, η πιο απότομη μείωση σε απόλυτους όρους στην ιστορία, ανέφερε ο ΔΟΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για το φυσικό αέριο στα τέλη Φεβρουαρίου. Η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε εν μέσω του ήπιου χειμερινού καιρού και της μείωσης της ζήτησης στη βιομηχανία λόγω των υψηλών τιμών.

Σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, την οικονομική δραστηριότητα, τις καιρικές συνθήκες και τη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν υπεύθυνες για τη δραματική αλλαγή στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, έγραψαν στο σχόλιο οι αναλυτές του ΔΟΕ Πέτερ Ζενιέφσκι, Γκέργκελι Μόλναρ και Πολ Χούτζς.

Οι προσθήκες ρεκόρ ηλιακής και αιολικής ενέργειας συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου το καλοκαίρι του 2022 οδήγησαν επίσης σε πολλές περικοπές στη βιομηχανία και σε χαμηλότερη κατανάλωση από βιομηχανίες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε μόνιμες μειώσεις της ζήτησης στους βιομηχανικούς τομείς έντασης φυσικού αερίου παραμένει ασαφής, λένε οι αναλυτές του ΔΟΕ.

Στη βιομηχανία της Ευρώπης, η χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 25 δισ. κυβικά μέτρα, ή περίπου 25%, το 2022, λόγω του περιορισμού της παραγωγής και της αλλαγής καυσίμου, καθώς οι ενεργοβόρες βιομηχανίες ήταν οι πρώτες που αντέδρασαν στους κλυδωνισμούς των τιμών του φυσικού αερίου πέρυσι, αναφέρει ο ΔΟΕ.

Στην κατανάλωση των νοικοκυριών, «τα μέτρα πολιτικής -όπως τα προγράμματα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επιχορηγήσεις και τα προνομιακά δάνεια για τη μετασκευή κατοικιών και τις εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας, παράλληλα με εκστρατείες για την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς- έπαιξαν όλα ρόλο στη συγκράτηση της ζήτησης φυσικού αερίου», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο της για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χειμερινή ζήτηση της ΕΕ έχει μειωθεί μέχρι στιγμής κατά 19,3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, ξεπερνώντας τον στόχο του 15% που είχε θέσει η ίδια για να μπορέσει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ελλείψεις φυσικού αερίου.