Ο ΟΠΕΚ έχει και πάλι τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ έχει και πάλι τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου
Παρασκευή, 10/03/2023 - 12:19

Ο ΟΠΕΚ είναι και πάλι η δύναμη με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου - και θα είναι έτσι για το προβλέψιμο μέλλον - τώρα που η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου επιβραδύνεται, λένε στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας.

Οι ημέρες της εκθετικής αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ από την περίοδο πριν από την πανδημία έχουν περάσει, καθώς η πειθαρχία στο κεφάλαιο, οι αποδόσεις στους μετόχους, τα στεγανά στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο πληθωρισμός του κόστους και η χαμηλότερη παραγωγή των πηγών συνδυάζονται για να συγκρατήσουν την αύξηση της παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, η βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων άνθισε, καθώς οι εταιρείες έκαναν όσες γεωτρήσεις μπορούσαν - συχνά πέρα από τις δυνατότητές τους - για να αυξήσουν την παραγωγή. Η προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξανόταν τόσο γρήγορα, ώστε η Αμερική συχνά αναφερόταν ως ο νέος παραγωγός swing στην αγορά, ικανός να αυξάνει γρήγορα την παραγωγή όταν οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και η ζήτηση αυξάνονταν.

Η πραγματικότητα μετά τονCovid-19 είναι αρκετά διαφορετική - η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακάμπτει, αλλά με αργό ρυθμό, και η παραγωγή δεν έχει φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ από τα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας εκτιμά στις τελευταίες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές (STEO) αυτής της εβδομάδας ότι η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου θα αυξηθεί από 11,88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022 σε 12,44 εκατομμύρια bpd φέτος.

Η αναμενόμενη αύξηση κατά 560.000 βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση είναι το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης που υπήρχε πριν από την πανδημία. Για αρκετά χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξανόταν κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως κάθε χρόνο μέχρι το 2019.

Τα στελέχη του αμερικανικού πετρελαίου αναμένουν επίσης μόλις 500.000 bpd αύξηση φέτος, δήλωσαν ορισμένοι στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα.

Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024, με την παραγωγή να θεωρείται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 12,63 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ. Αυτό είναι λιγότερο από 200.000 bpd αύξηση από το εκτιμώμενο μέσο επίπεδο για το 2023.

«Το οροπέδιο είναι στον ορίζοντα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ConocoPhillips, Ράιαν Λάνς, στο CERAWeek, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία δίνει πλέον προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων, παρά τις επικρίσεις του Λευκού Οίκου. Οι ταχύτεροι ρυθμοί εξάντλησης σε πολλές πηγές συνδυάζονται με εμπόδια στην εργασία και την αλυσίδα εφοδιασμού και συγκρατούν την ανάπτυξη.

Η Chevron, για παράδειγμα, επισήμανε κατά την ημέρα των επενδυτών της την περασμένη εβδομάδα ότι υστέρησε έναντι των στόχων της απόδοσης στη λεκάνη Delaware στο Permian «κυρίως λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη εξάντλησης μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων DUCs».

Καθώς η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σταματά, το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ και η επιρροή του στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί. Το καρτέλ, με επικεφαλής τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Αραβικού Κόλπου, έχει τον έλεγχο των αγορών τώρα, λένε στελέχη του σχιστολιθικού πετρελαίου.

«Ο κόσμος θα επιστρέψει σε αυτό που είχαμε τη δεκαετία του '70 και του '80, εκτός αν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτή την πορεία», δήλωσε ο Λάνς της ConocoPhillips στους αντιπροσώπους στο CERAWeek.

Σύμφωνα με το στέλεχος, το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα εκτοξευθεί από περίπου 30% τώρα σε σχεδόν 50% στο μέλλον, στο οποίο η πρόσθετη προσφορά θα προέρχεται από τον ΟΠΕΚ και η ανάπτυξη του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ θα σταματήσει.

Ο Σκότ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου αμιγώς σχιστολιθικού παραγωγού, της Pioneer Natural Resources, δήλωσε στους FT στο περιθώριο της CERAWeek: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι τώρα είναι τρεις χώρες - και θα είναι υπεύθυνοι τα επόμενα 25 χρόνια». «Πρώτα η Σαουδική Αραβία, δεύτερον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τρίτον το Κουβέιτ».

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα πετρελαίου αυτή τη δεκαετία. Και πρόκειται να καλύψουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τώρα που ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να ανταποκριθεί με υψηλότερη παραγωγή.

«Το σχιστολιθικό μοντέλο σίγουρα δεν είναι πλέον ένας ταλαντευόμενος παραγωγός», δήλωσε ο Σέφιλντ στους FT νωρίτερα φέτος.

Η αγορά βρίσκεται πλέον ξανά στα χέρια του ΟΠΕΚ, αλλά το καρτέλ δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει όλη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι η υποεπένδυση θα οδηγήσει σε κρίση προσφοράς

Βέβαια, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή επενδύουν για να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα, αλλά η παραγωγή αλλού είτε συρρικνώνεται είτε σταματά, ενώ οι επενδύσεις στην προσφορά είναι υποτονικές εδώ και χρόνια, λένε αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ.

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και της προσφοράς είναι «μια παγκόσμια ευθύνη που ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνος του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις στο Χιούστον.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία χρειάζεται πολύ περισσότερες επενδύσεις μόνο και μόνο για να διατηρήσει την προσφορά στα σημερινά επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει το χρέος του, επίσης ενόψει της αύξησης του μεριδίου αγοράς και της επιρροής του στην αγορά πετρελαίου. Αλλά λίγοι άλλοι παραγωγοί κάνουν κάτι, καθώς οι επιχειρήσεις εκτός από τις εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (NOC) του ΟΠΕΚ αποθαρρύνονται από τα συνεχή ανάμεικτα μηνύματα των φορέων χάραξης πολιτικής σχετικά με το μέλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε έναν κόσμο που κυνηγάει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να αυξηθούν σημαντικά αν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τον υπνοβασία σε μια κρίση εφοδιασμού, προειδοποιούν εδώ και χρόνια οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ.

Αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις, «φοβάμαι ότι θα έχουμε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλ Γκάις.

Ο Αλ-Γκάις συναντήθηκε επίσης στο Χιούστον με κορυφαία στελέχη των αμερικανικών σχιστολιθικών εταιρειών για να συζητήσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και τη στενή παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Ο Σουχάιλ αλ Μαζρουί, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο μήνα: «Δεν ανησυχώ για τη ζήτηση - αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα έχουμε αρκετές προμήθειες στο μέλλον».