ΕΕ: Συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Σάββατο, 03/12/2022 - 07:41

Τα 60 δολάρια το βαρέλι συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο.

Στο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης συμφώνησαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Το πλαφόν, μετά από αρκετές ημέρες έντονων συζητήσεων, αποφασίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής υιοθέτησαν μια σκληρή στάση και πίεσαν για ένα όριο μέχρι τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα απαίτησαν ανώτατο όριο 70 δολάρια, είπαν στο Euronews διπλωμάτες που γνωρίζουν την κατάσταση.

Με τις διαπραγματεύσεις έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ των δύο πλευρών, με την πρώτη πρόταση για συμβιβασμό να είναι στα 65 δολάρια το βαρέλι και μια δεύτερο στα 62 δολάρια, ο οποίος εξακολουθούσε να θεωρείται υπερβολικά υψηλός από την ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Την Πέμπτη (01/12), η συναίνεση κατέληξε στα 60 δολάρια (57 ευρώ) το βαρέλι, δήλωσαν διπλωμάτες, μετά από μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του μπλοκ και της G7.

Η τελική συμφωνία επετεύχθη το απόγευμα της Παρασκευής, αφού η Πολωνία έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως.

Η Ρωσία, ωστόσο, πουλά ήδη το πετρέλαιο Urals σε μειωμένη τιμή, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κυμάνθηκε μεταξύ 77 και 64 δολαρίων το βαρέλι – περίπου 20 δολάρια φθηνότερα από το σημείο αναφοράς του αργού Brent.

Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που η ίδια απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο έχει προγραμματιστεί να τεθεί πλήρως σε ισχύ, μια κίνηση που θα αφαιρέσει εκατομμύρια βαρέλια από την αγορά.