Μ. Σπυράκη: Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης της τιμής του φυσικού αερίου

Μ. Σπυράκη: Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης της τιμής του φυσικού αερίου
Πέμπτη, 24/11/2022 - 09:22

Την ανάγκη να δοθούν «αποσαφηνίσεις για το μηχανισμό διόρθωσης στην τιμή του φυσικού αερίου», επισήμανε κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία ζήτησε από την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να δώσει διευκρινίσεις, «προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές» και «ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».

Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ για τη «Διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας», καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση, «θα χρησιμοποιηθεί» στην περίπτωση που «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF της Ολλανδίας (στην αγορά αναφοράς του φυσικού αερίου), υπερβούν τα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης».

Η κ. Σπυράκη, τόνισε ότι «η ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατη τιμή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, έφερε μείωση των τιμών στην αγορά, αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης, μόλις χθες, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή».

Παράλληλα, επισήμανε «την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές διασύνδεσης ενέργειας», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά έργα «τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος - Βουλγαρίας, τη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδος με την Αίγυπτο».

«Η πλήρης, ενιαία κοινή αγορά ενέργειας είναι πλέον επείγουσα προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινωνίες με συνοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνική συνοχή απειλείται και τα μέτρα των κρατών μελών δεν επαρκούν» και ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης στην ενεργειακή κρίση για πολίτες και επιχειρήσεις πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ».

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Σπυράκη:

Η πλήρης ενιαία, κοινή αγορά ενέργειας είναι πλέον επείγουσα προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινωνίες με συνοχή. Η κοινωνική συνοχή απειλείται και τα μέτρα των κρατών μελών δεν επαρκούν.

Στη χώρα μου, την Ελλάδα έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις, συνολικά πάνω από το 3,6% σε μέτρα στήριξης και δεν επαρκούν. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατη τιμή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, έφερε μείωση των τιμών στην αγορά, αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης, μόλις χθες, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της.

Επίτροπε είναι απαραίτητο να δοθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις, προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες μας χρειάζονται έργα διασύνδεσης των υποδομών με συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι έργα πρώτης προτεραιότητας, όπως πρώτη προτεραιότητα είναι και η εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μειώνοντας άμεσα και δραστικά τα εμπόδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί άμεσα, αλληλέγγυα στους πολίτες μας, πριν η ενεργειακή κρίση αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών μας.