Μυτιληναίος: Ανοιξη η επόμενη κρίση στις τιμές αερίου

Μυτιληναίος: Ανοιξη η επόμενη κρίση στις τιμές αερίου
Πέμπτη, 24/11/2022 - 07:45

Δώρον άδωρον χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Eυάγγελος Μυτιληναίος την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh.

Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει προ διμήνου για υποχώρηση στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της κρίσης τιμών την άνοιξη του 2023, ιδίως εάν η γεωπολιτική ένταση παραμείνει «στο κόκκινο».

Όπως εξήγησε, «oι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη. Ερωτώμενος για το θέμα του πλαφόν σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει».

Οι δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου έγιναν στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (τον πρότυπο οικισμό όπου στεγάζονται οι εργαζόμενοι του Τομέα Μεταλλουργίας), όπου παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα «Smart Cities» που εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση στον οικισμό.

Τα «Smart Cities» συνιστούν ένα νέο πεδίο δραστηριοποίησης που δημιουργεί συνέργειες μεταξύ των τεσσάρων βασικών τομέων δραστηριότητάς του (Μεταλλουργία, ΑΠΕ, Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ηλεκτρισμός και Φυσικό Αέριο). Η πλατφόρμα περιλαμβάνει υπηρεσίες και εφαρμογές για διαχείριση της ενέργειας (με έμφαση στην αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας και την εξοικονόμηση), για «έξυπνη» διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων και για ενίσχυση ης λειτουργικότητας στον δημόσιο χώρο, βαθμιαία θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες και θα αποτελέσει την πρόταση της Mytilineos για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι για εφαρμογές έξυπνων πόλεων.