Τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004

Τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004
Τετάρτη, 16/11/2022 - 07:01

«Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά ισορροπημένες ενόψει των χειμερινών μηνών, με τα αποθέματα του ΟΟΣΑ να τείνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες από το 2004 πρόκειται να συνδυαστούν με το επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και να περιορίσουν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου και τις ήδη «εξαιρετικά σφιχτές» αγορές ντίζελ, δήλωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

«Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά ισορροπημένες ενόψει των χειμερινών μηνών, με τα αποθέματα του ΟΟΣΑ να τείνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004», ανέφερε ο ΔΟΕ στην υπό στενή παρακολούθηση Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (OMR) για τον Νοέμβριο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Τα επερχόμενα εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών και η απαγόρευση των θαλάσσιων υπηρεσιών θα προσθέσουν περαιτέρω πιέσεις στις παγκόσμιες ισορροπίες πετρελαίου και, ειδικότερα, στις ήδη εξαιρετικά στενές αγορές ντίζελ. Ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων, ωστόσο μια πληθώρα αβεβαιοτήτων και υλικοτεχνικών προκλήσεων παραμένουν», δήλωσε ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα μειώθηκαν κατά 14,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο, καθώς τα αποθέματα του ΟΟΣΑ και των χωρών εκτός ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 45,5 εκατομμύρια βαρέλια και 19,3 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα. Η μείωση των αποθεμάτων, ωστόσο, αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες κατά 50,6 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε ο ΔΟΕ. Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα κρατικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 37,4 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ υποχώρησαν κάτω από τα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια για πρώτη φορά από το 2004, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ.

Αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων και το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων από την ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου και τις 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, θα διαταράξουν την επί του παρόντος λεπτότατα ισορροπημένη αγορά, αναφέρει ο οργανισμός.

Ωστόσο, η πολύ σφιχτή αγορά ντίζελ και οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε πρόσθετη καταστροφή της ζήτησης το επόμενο έτος. Ο ΔΟΕ αύξησε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 2,1 εκατομμύρια bpd για φέτος, αλλά μείωσε ελαφρώς την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης το 2023 στα 1,6 εκατομμύρια bpd από 1,7 εκατομμύρια bpd αύξηση που αναμενόταν στην έκθεση του Οκτωβρίου.