Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται μέχρι τέλος του μήνα η έκπτωση στην τιμή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παρατείνεται μέχρι τέλος του μήνα η έκπτωση στην τιμή
Τετάρτη, 16/11/2022 - 06:35

Η Helleniq Energy και οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Motor Oil, Shell, AVIΝ και Cyclon θα συνεχίσουν τις εκπτώσεις τους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ανάσα για τα νοικοκυριά χαρακτηρίζεται η απόφαση για παράταση της έκπτωσης του πετρελαίου θέρμανσης περίπου 7,5 λεπτά ανά λίτρο από την Helleniq Energy μέχρι τέλος του μήνα. Αντιστοίχως και οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Motor Oil, Shell, AVIΝ και Cyclon θα συνεχίσουν τις εκπτώσεις τους στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η έκπτωση αυτή μαζί εκείνη που προσφέρεται από την πολιτεία των 25 λεπτών προσφέρουν μια ανακούφιση στα νοικοκυριά και δίνουν μια ώθηση στις παραγγελίες. Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου αρκετοί πολίτες με το φόβο ότι θα ζήσουμε δύσκολο χειμώνα προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες. Ένας λόγος είναι ότι οι περισσότεροι είχαν άδειες δεξαμενές από τον περασμένο Απρίλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,56 ευρώ/ λίτρο. Τώρα βρίσκεται περίπου στο 1,30 οπότε γίνονται από τους καταναλωτές μεγάλες παραγγελίες.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει πως τις επόμενες 3-4 ημέρες θα δούμε μειώσεις και στα άλλα καύσιμα και συγκεκριμένα θα δούμε το πετρέλαιο κίνησης ξανά κάτω από το 2 ευρώ και την αμόλυβδη κάτω από το 2,10 που βρίσκεται τώρα. Παράλληλα, εξηγεί πως παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην πτώση των τιμών στα πρατήρια καθώς οι πρατηριούχοι έχουν ακόμα αδιάθετες ποσότητες καυσίμων που έχουν τιμολογηθεί με τις αυξημένες τιμές των προηγούμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Φ.Π.Α. ανέρχεται στο 24%, ενώ ο συντελεστής ΕΦΚ σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 €/1.000 λτ/. Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 €/1.000 λτ.