«Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη»- Ανάλυση της ΗΑΕΕ στη 10η Έκδοση του Chart of the Month

«Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη»- Ανάλυση της ΗΑΕΕ στη 10η Έκδοση του Chart of the Month
Πέμπτη, 10/11/2022 - 09:40

Στην Ευρώπη, λειτουργούν 171 πυρηνικοί σταθμοί, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 155 GW.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο για την κάλυψη της ζήτησης βασικού φορτίου και επομένως, να υποκαταστήσει τις ενεργειακές τεχνολογίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Στην Ευρώπη, λειτουργούν 171 πυρηνικοί σταθμοί, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ περίπου 155 GW.

Το 2022, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε σύγκριση με τις ιστορικές τάσεις. Μεταξύ των κορυφαίων χωρών, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην πυρηνική συνεισφορά στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2022 και 2021. Και στις δύο χώρες, το μερίδιο της πυρηνικής παραγωγής στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε περισσότερο από 6%, ενώ στις μονάδες παραγωγής ενέργειας αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση 69,3 TWh για τη Γαλλία και 107,7 TWh μείωση για τη Γερμανία αντίστοιχα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας, η Ισπανία παρουσιάζει την υψηλότερη δυναμική πυρηνικής ενέργειας με αυξημένη παραγωγή ενέργειας κατά περίπου. 73,9 TWh ενώ στην Ελβετία η πυρηνική ενέργεια αύξησε το μερίδιό της περισσότερο από 9% στο εθνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ετών 2022 και 2021.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη δημοσίευση.