Φυσικό αέριο: Πού θα κάνει έρευνες η ExxonMobil

Φυσικό αέριο: Πού θα κάνει έρευνες η ExxonMobil
Τρίτη, 08/11/2022 - 05:52

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Την άμεση έναρξη της διερεύνησης για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη από την ExxonMobil αποκάλυψε ο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι έρευνες θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, καλύπτοντας και τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» ανοικτά της Κρήτης, στα οποία η αμερικανική εταιρεία συμμετέχει στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία.

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου.

«Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι έρευνες για το φυσικό αέριο

Οι έρευνες στην Κρήτη αποτελούν προϊόν μίας σειράς ενεργειών που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μαϊού του 2022, ΕΔΕΥ ταξίδεψε με τη σειρά της, στις ΗΠΑ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα Υδρογονάνθρακες 2.0. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγική της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.

Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά & Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία.

Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» παραχωρήθηκαν το 2019 στις εταιρείες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο οι Γάλλοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Τον Ιούλιο το μεγαλύτερο μέρος από το ποσοστό των Γάλλων πέρασε στα χέρια της Exxon Mobil.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης θεωρούνται από τις πλέον υποσχόμενες για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/11/2022 - 09:56