Σύνοδος Κορυφής χωρίς τολμηρά μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής χωρίς τολμηρά μέτρα για την ενεργειακή κρίση
Πέμπτη, 20/10/2022 - 14:50

Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις για την πρόταση της Κομισιόν για την ενιαία αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, με τους «27» να φτάνουν στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ενδεχόμενο το μπλοκ να υιοθετήσει πλαφόν για το φυσικό αέριο -αίτημα αρκετών χωρών- είναι μάλλον απίθανο, δεδομένων των διαφορετικών θέσεων των κρατών μελών της Ένωσης.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να δεχτούν τη δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμολόγησης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ).

Η Γαλλία, η Πολωνία και 15 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιέζουν για κάποιου είδους πλαφόν, ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη… Το χάσμα μεταξύ των απόψεων είναι μεγάλο» δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, το θέμα των έκτακτων δαπανών, για να στηριχθούν τα 450 εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης.

Και αυτό το θέμα αποτελεί «αγκάθι», καθώς εγείρουν αντιρρήσεις τα κράτη – μέλη που είναι παραδοσιακά υπέρ της λιτότητας.

«Ο διχασμός δεν είναι μια πολυτέλεια την οποία έχουμε» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν τα πηγαίνουν καλά, ολόκληρη η Ε.Ε. έχει πρόβλημα»: αυτό σχολιάζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Politico, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν σοβαρές διαφορές απόψεων στα θέματα της άμυνας και της ενέργειας.