Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι για το χειμώνα

Στα καυσόξυλα στρέφονται οι Ευρωπαίοι για το χειμώνα
Πέμπτη, 20/10/2022 - 06:22

Αντιμέτωποι πλέον με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται στο ξύλο για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ξύλου και πέλλετ, από τη Ρωσία με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές τους. Μάλιστα κοινωνικοί φορείς προειδοποιούσαν πως οι συνέπειες θα είναι αρνητικές ειδικά για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα οποία χρησιμοποιούν περισσότερο τα καυσόξυλα παρά το αέριο. Αντιμέτωποι πλέον με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι στρέφονται στο ξύλο για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα.

Οι τιμές για τα πέλλετ ξύλου, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ τον τόνο στη Γαλλία, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg. Στην Ισπανία, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των λεβήτων που χρησιμοποιούν στερεά βιοκαύσιμα, όπως πέλλετ. Πενταπλασιάστηκαν οι πωλήσεις καυσόξυλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βουλγαρία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ξύλου για τα περισσότερα νοικοκυριά, οι τιμές έχουν διπλασιαστεί σε σχεδόν 100 ευρώ. Στην Πολωνία τον περασμένο μήνα οι τιμές των καυσόξυλων είχαν ήδη διπλασιαστεί.

Από την άλλη πλευρά, ουγγρική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές pellets, ενώ η Ρουμανία περιόρισε τις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες, για να καταπολεμήσει τις αυξήσεις. Τον ερχόμενο χειμώνα, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα βασίζεται στο ξύλο για να καλύψει την ανάγκη σε θέρμανση.