Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου λέει η Ούρσουλα φοντ ντερ Λάιεν

Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου λέει η Ούρσουλα φοντ ντερ Λάιεν
Τετάρτη, 05/10/2022 - 12:07

Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας. Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα και ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι με επιστολή της προς τους ηγέτες, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενέργειας.

Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές, όπως η Νορβηγία, για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, προσθέτοντας: «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενη σε ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον και τόνισε: «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, διευκρίνισε, θα είναι ένα πρώτο βήμα προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι «Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι' αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας». «Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU - το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.