Αμερικανικά κεφάλαια στοχεύουν σε επενδύσεις στα πετρέλαια της Βενεζουέλας

Αμερικανικά κεφάλαια στοχεύουν σε επενδύσεις στα πετρέλαια της Βενεζουέλας
Πέμπτη, 07/07/2022 - 07:22

Τα ταμεία, Gramercy Funds Management και Amos Global Energy, θα συνεργαστούν με ένα τμήμα της Inelectra Group, μιας εταιρείας με έδρα τη Βενεζουέλα.

Δύο αμερικανικά επενδυτικά ταμεία δημιούργησαν κοινοπραξία για να επενδύσουν στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας.

Τα ταμεία, Gramercy Funds Management και Amos Global Energy, θα συνεργαστούν με ένα τμήμα της Inelectra Group, μιας εταιρείας με έδρα τη Βενεζουέλα, η οποία κατέχει μερίδιο σε ένα πετρελαϊκό έργο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, όπου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο το 2001, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι τα πρώτα σημάδια απόψυξης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Καράκας πολλαπλασιάζονται τώρα. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συνεργάζονται μόνο με την κρατική PDVSA από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, οι αμερικανοί επενδυτές δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να συνεργαστούν με ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Το Amos Global Energy, ένα ταμείο που ιδρύθηκε το 2019 από ένα πρώην στέλεχος της Chevron, έχει ιδιαίτερη έμφαση στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, και μια πιο συγκεκριμένη εστίαση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Gramercy Funds Management, από την πλευρά της, είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Οι δύο εταίροι στην κοινοπραξία δήλωσαν ότι στόχος της επιχείρησης είναι να «συμβάλει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου», σύμφωνα με δήλωση του Άλι Μοσίρι, επικεφαλής της Amos Global Energy.

Σύμφωνα με τον εταίρο της Gramercy Matt Maloney, η επιχείρηση «θα είναι επωφελής για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και την αμερικανική οικονομία, μειώνοντας τις τιμές των καυσίμων για τους Αμερικανούς καταναλωτές».

Μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι η νέα προμήθεια από το έργο στο οποίο επενδύουν οι δύο, να φτάσει στους Αμερικανούς οδηγούς, αλλά φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον όντως χαλαρώνει τη στάση της απέναντι στη Βενεζουέλα εν μέσω του σοκ στις τιμές των καυσίμων.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε τους περιορισμούς για δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βενεζουέλα, επιτρέποντάς τους να εξάγουν ορισμένες, αν και μέτριες, ποσότητες αργού από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη.