SEB Group: Το πετρέλαιο πιθανόν να φτάσει τα 200 δολάρια

SEB Group: Το πετρέλαιο πιθανόν να φτάσει τα 200 δολάρια
Πέμπτη, 30/06/2022 - 11:05
Ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της σουηδικής τράπεζας SEB, δήλωσε την Τετάρτη με σαφήνεια ότι η πρόταση της G7 για το ανώτατο όριο των τιμών είναι μια «συνταγή για καταστροφή»

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να εκτιναχθούν πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν η G7 καταφέρει να περιορίσει την τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή εμπορευμάτων της σουηδικής τράπεζας SEB Group.

Ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της SEB, δήλωσε την Τετάρτη με σαφήνεια ότι η πρόταση της G7 για το ανώτατο όριο των τιμών είναι μια «συνταγή για καταστροφή», δεδομένης της τρέχουσας πίεσης που υφίσταται η αγορά πετρελαίου.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν την Τρίτη να μελετήσουν τρόπους για να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται διεθνώς και αναζητούν υποστήριξη μεταξύ των «ομοϊδεατών» κρατών. Ήταν ένα από τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της G7 αυτή την εβδομάδα, καθώς η ομάδα προσπαθεί να βρει δημιουργικούς τρόπους για να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους ίδιους και να διατηρήσει επαρκείς προμήθειες αργού από τη Ρωσία -ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τη Ρωσία σε κάτι που πολλοί θεωρούν ως αδύνατο πρακτικά.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑJanet Yellen συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν ένα ανώτατο όριο τιμών.

Σύμφωνα με τον Schieldrop, το σχέδιο φαίνεται «τακτοποιημένο στα χαρτιά, αλλά ακούγεται σαν συνταγή καταστροφής αυτή τη στιγμή», δεδομένης της ισχυρής ζήτησης για αργό πετρέλαιο και των χαμηλών προμηθειών που μέχρι στιγμής δίνουν στη Ρωσία το πάνω χέρι στην αγορά. Η Ρωσία θα μπορούσε, υποστήριξε ο αναλυτής, να επιλέξει να μην πουλήσει το πετρέλαιο σε μια ανώτατη τιμή - μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της ρωσικής παραγωγής έως και κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή αργού και συμπυκνωμάτων της Ρωσίας αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5% στα 10,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές της Kommersant - ένα ποσοστό που περιλαμβάνει 800.000 έως 900.000 βαρέλια ημερησίως συμπυκνωμάτων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας υποχώρησαν κατά 3,3% τον Ιούνιο με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης διύλισης.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα αυξήσει και πάλι την παραγωγή της τον Ιούλιο.