Εσθονία κα Φινλανδία σχεδιάζουν την τρίτη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ τους

Εσθονία κα Φινλανδία σχεδιάζουν την τρίτη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ τους
Πέμπτη, 30/06/2022 - 10:58
Απαραίτητη η πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας μετά τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία τον Μάιο.

Επιστολή προθέσεων για την έναρξη του σχεδιασμού της τρίτης υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης μεταξύ τους υπέγραψαν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς της Εσθονίας και της Φινλανδίας.

Υπογραμμίζεται πως ο φινλανδικός διαχειριστής μεταφοράς κατασκευάζει επιπλέον μια νέα σύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Σουηδίας. Η σύνδεση Aurora, όπως ονομάζεται, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ στα πλάνα της χώρας είναι και μια τέταρτη διασύνδεση με τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις δύο συνδέσεις μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, η συνδυασμένη ικανότητα μεταφοράς είναι 1.000 μεγαβάτ, ενώ η χωρητικότητα της τρίτης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2035, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1.000 μεγαβάτ.