G7: Οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία

G7: Οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία
Eurokinissi
Δευτέρα, 27/06/2022 - 16:39

Τη στήριξη τους στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί επαναβεβαίωσαν σήμερα οι ηγέτες των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) – G7, όπως προκύπτει από το κοινό τους ανακοινωθέν.

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι ηγέτες κάλεσαν «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συναντώνται σε κάστρο στις βαυαρικές Άλπεις, είχαν σήμερα επικοινωνία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τους ζήτησε «να κάνουν τα μέγιστα» για να θέσουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς σε ένα πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του, σύμφωνα με πηγές εντός της G7.