Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου
Δευτέρα, 27/06/2022 - 12:28
Η ΕΕ θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ το 2022.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, προβλέπεται ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον ερχόμενο χειμώνα και στο 90% πριν από τις επόμενες χειμερινές περιόδους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ορισμένα κράτη μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους και έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη , έχοντας έτσι πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου που είναι αποθηκευμένα σε άλλα εταίρους. Με αυτόν τον μηχανισμό θα ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Ο κανονισμός προβλέπει επιπλέον την υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των φορέων εκμετάλλευσης του υπόγειου χώρου αποθήκευσης αερίου από τις αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών με στόχος να αποφευχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι εξωτερικής επιρροής σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και άλλα βασικά συμφέροντα ασφάλειας.

Οι υποχρεώσεις πλήρωσης της χωρητικότητας αποθήκευσης θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025, αλλά οι υποχρεώσεις πιστοποίησης φορέα εκμετάλλευσης αποθεμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ημερομηνία αυτή. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης σε Κύπρο, Μάλτα και Ιρλανδία, εφόσον δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών μελών.