Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές μετά το εμπάργκο

Πετρέλαιο: Άλμα στις τιμές μετά το εμπάργκο
Τρίτη, 31/05/2022 - 10:49

Οι αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες - είχαν άμεσες οικονομικές συνέπειες στην αγορά.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν πως έως το τέλος του 2022 θα απαγορευτεί η μεταφορά μέρους του ρωσικού πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο και οι τιμές του πετρελαίου, λίγες ώρες μετά, εκτινάχθηκαν φτάνοντας το Brent στα 122,80 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 0,93%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, εξίσου αυξημένα είναι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο που αγγίζουν τα 118,29 δολάρια το βαρέλι κατά 2,81% υψηλότερα από χθες.

Τα συμβόλαια για τον Αύγουστο διαπραγματεύτηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι με το αμερικανικό αργό να σημειώνει επιπλέον άνοδο 2,84% στα 115,42 δολάρια και το Brent αυξήθηκε κατά 1,17% στα 118,98 δολάρια το βαρέλι.

Άγνωστες οι επιπτώσεις - Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των επιπτώσεων του σχεδίου της για την επίτευξη μείωσης κατά δύο τρίτα της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διενεργήσει αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της προσπάθειάς της να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, το πρώτο βήμα του σχεδίου της ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη εξάλειψη των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών μέχρι το 2027, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στη EURACTIV.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις σε όλη την ένωση είναι επιφυλακτικές για τις επερχόμενες οικονομικές επιπτώσεις της κίνησης.

«Είναι δυνατή η μείωση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και ότι μπορούν ακόμη και να μηδενιστούν εντελώς», δήλωσε η οικονομικός εμπειρογνώμονας Κέμφερτ στη EURACTIV. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, να εισαγάγει μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, καθώς και να επενδύσει σημαντικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι οικονομικές επιδόσεις πέφτουν ακόμη και χωρίς την πίεση της Επιτροπής για ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, «λόγω της πολύ μεγάλης συνολικής αύξησης των τιμών των ορυκτών πηγών ενέργειας και του σχετικού πληθωρισμού», τόνισε η Κέμφερτ.

Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες έως και 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος στη Γερμανία και σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Όσο καλύτερα και πιο εντατικά προετοιμαστούμε για ένα εμπάργκο φυσικού αερίου, τόσο μικρότερες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία», τόνισε η οικονομικός αναλυτής.