Παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του Σχεδίου Ρυθμιστικών Οδηγιών για την Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ (KPIs)

Παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του Σχεδίου Ρυθμιστικών Οδηγιών για την Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ (KPIs)
Τετάρτη, 18/05/2022 - 11:17

Η Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί του Σχεδίου Ρυθμιστικών Οδηγιών για την Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ (KPIs) παρατείνεται έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Υπενθυμίζεται ότι:

Με το Άρθρο 94 παρ. 2 του ν. 4001/2011 καθορίζονταν οι Υποχρεώσεις του ΑΔΜΗΕ ως Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της απόδοσης του Συστήματος Μεταφοράς με στόχο τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των καταχωρισμένων παγίων, της ασφάλειας του Συστήματος και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται.

Σύμφωνα με το Άρθρο 98 παρ. 3 του ν. 4512/2018, καταργείται το Άρθρο 94 του ν. 4001/2011 από την έναρξη λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης και την έκδοση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4425/2016.

Σύμφωνα με την Ενότητα 2.0 του Κώδικα Διαχείρισης Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ Β’ 725/18.02.2022:

«Η λειτουργία του συστήματος διέπεται από τον Κανονισμό (EE) 2017/1485 της Επιτροπής (SOGL, εφεξής «Κανονισμός»), τους εγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτόν, τις μεθοδολογίες που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και από τις διατάξεις της παρούσας Ενότητας που αφορούν στο ΕΣΜΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ που προβλέπονται σε αυτήν»

Με τις διατάξεις του Άρθρου 59 της 944/2019 Οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ ορίζονται τα Καθήκοντα και οι Αρμοδιότητες της ρυθμιστικής αρχής.

Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ σε Υλοποίηση της από 31/03/2022 Απόφασης της Ολομέλειας, θέτει σε Δημόσια Διαβούλευση το συνημμένο αρχείο«Σχέδιο Ρυθμιστικών Οδηγιών για Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας ΕΣΜΗΕ (KPIs)», βάσει δεικτών απόδοσης KPIs, που εξετάζουν τη λειτουργία του ΕΣΜΗΕ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Κανονισμού 2017/1485 SOGL (System Operation Guidelines) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ενίσχυση διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνταινα υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ, μεταξύ άλλων και για τα ακόλουθα θέματα:

Α) Επί των δεικτών απόδοσης (KPIs) της λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ, που περιλαμβάνονται στο συνημμένο αρχείο«Σχέδιο Ρυθμιστικών Οδηγιών για Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας ΕΣΜΗΕ (KPIs)», με συγκεκριμένες προτάσεις επί των τύπων υπολογισμού των δεικτών και τις παραμέτρους που περιέχονται σε αυτούς, καθώς και τις ειδικές περιπτώσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν από την Αρχή αναφορικά με τον υπολογισμό τους.

Β) Επί πρόσθετων άλλων δεικτών παρακολούθησης της αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας του Συστήματος, πέραν όσων αναφέρονται στο συνημμένο αρχείο«Σχέδιο Ρυθμιστικών Οδηγιών για Έκθεση Απόδοσης Λειτουργίας ΕΣΜΗΕ (KPIs)», υπό το πρίσμα της ασφάλειας εφοδιασμού, της ποιότητας τροφοδότησης, της διαθεσιμότητας του Συστήματος και της λειτουργίας της Aγοράς Eξισορρόπησης.

Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.