ΔΕΔΔΗΕ: Το 2024 ολοκληρώνεται το έργο αύξησης ισχύος στο ΚΥΤ Αράχθου Άρτας - «Χώρο» για ΑΠΕ ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων

ΔΕΔΔΗΕ: Το 2024 ολοκληρώνεται το έργο αύξησης ισχύος στο ΚΥΤ Αράχθου Άρτας - «Χώρο» για ΑΠΕ ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων
Τετάρτη, 18/05/2022 - 12:10

Στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται η προσθήκη τρίτου μετασχηματιστή ισχύος 50 MVA στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αράχθου Άρτας, απαντά σε επιστολή του δημάρχου Αρταίων ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, απέστειλε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας τον Κώστα Σκρέκα και την Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου –Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ, επιστολή, σχετικά με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Άρτας, εξαιτίας του κορεσμού του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον ο κ. Τσιρογιάννης δεν παρέλειψε να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό της Επιχείρησης και ειδικότερα, εάν στο διαγωνισμό προμηθειών του ΔΕΔΔΗΕ, στο οποίο προβλέπεται η προμήθεια μετασχηματισμών, ένας από τους μετασχηματιστές αυτούς πρόκειται να τοποθετηθεί στην Άρτα ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός της Άρτας, από την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Τέλος, ο Δήμαρχος Άρταίων επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και οι επιχειρήσεις μεταποίησης να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά et-metering κατά προτεραιότητα ώστε να καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνεται συνεχώς.

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ:

1. Το έργο της ενίσχυσης στον υδροηλεκτρικό σταθμό υψηλής και μεσαίας τάσης (Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ) εντός του ΚΥΤ Αράχθου, με την προσθήκη τρίτου μετασχηματιστή ισχύος (Μ/Σ) 40/ 50 MVA και την ανάλογη ανάπτυξη της πλευράς μέσης τάσης, βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η διακήρυξη ΔΕΕΔ- 39 για το έργο προκηρύχτηκε στις 17/2 2022 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών στις 3/5/22. Αναμένεται η έκδοση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), της οποίας η διαδικασία έχει αναληφθεί από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Επισημαίνεται ότι πλέον των έργων επαύξησης, θα γίνει αναβάθμιση του εξοπλισμού προστασίας των υφιστάμενων αναχωρήσεων μέσης τάσης και η κατασκευή ενός νέου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τους πίνακες προστασίας του υφιστάμενου εξοπλισμού μέσης τάσης καθώς και του εξοπλισμού ΜΤ της επέκτασης του Υ/Σ.

2. Η προμήθεια του Μ/Σ ισχύος για την επέκταση του ΚΥΤ Αράχθου περιλαμβάνεται στο αντικείμενο σχετικής σύμβασης που θα υπογραφεί για την εκτέλεση του έργου και ως εκ τούτου θα αναληφθεί από τον ανάδοχο της σύμβασης.

3. Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

4. Με την ολοκλήρωση του έργου της ενίσχυσης του Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ εντός του ΚΥΤ Αράχθου, θα δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος για σύνδεση περαιτέρω μονάδων ΑΠΕ και ειδικά συστημάτων net metering και φωτοβολταϊκών σε οικιακές περιοχές (φωτοβολταϊκά στεγών).

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 12:38