ΠΑΣΟΚ: Στη Βουλή το θέμα για τις ενεργειακές κοινότητες Δυτικής Ελλάδος και το κόστος ενέργειας της αγροτικής παραγωγής

ΠΑΣΟΚ: Στη Βουλή το θέμα για τις ενεργειακές κοινότητες Δυτικής Ελλάδος και το κόστος ενέργειας της αγροτικής παραγωγής
Τετάρτη, 21/02/2024 - 08:47

Δύο έργα ενεργειακής αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης στην Αιτωλοακαρνανία, που λύνουν μεταξύ άλλων και το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής και των οποίων η έναρξη κατασκευής έχει «παγώσει» με Υπουργική απόφαση, επισημαίνονται σε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατέθεσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Σταρακά. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ενέργειας Φραγκίσκος Παρασύρης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα εμβληματικά και απαραίτητα για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου αλλά και των ΟΤΑ και ΔΕΥΑ όλης της Δυτικής Ελλάδας. «Το πρώτο είναι το έργο των ενεργειακών κοινοτήτων Δυτικής Ελλάδος, από το οποίο ωφελούνται 12 δήμοι, ΔΕΥΑ της δυτικής Ελλάδος, όλοι οι ΤΟΕΒ αλλά και μεγάλος αριθμός ευάλωτων νοικοκυριών με δωρεάν ενέργεια μέσω εικονικής αυτοπαραγωγής. Αφορά 140.000 αγρότες μέσω των ΤΟΕΒ, 300.000 πολίτες μέσω των δήμων και ΔΕΥΑ και 7.500 ευάλωτα νοικοκυριά. Το δεύτερο έργο είναι αυτό της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Αγρινίου με τα αντίστοιχα οφέλη».

Ενώ έπειτα συνεχίζει, επισημαίνοντας για το κόστος ενέργειας της αγροτικής παραγωγής: «Πρόσφατα, ανακοινώσατε μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, που δεν απαντάνε στο υψηλό ενεργειακό κόστος (δεν είναι στήριξη μια μικρή έκπτωση στην τιμή) και παράλληλα το «σχέδιο Απόλλων», ένα σχέδιο που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα εμπόδιο στις ενεργειακές κοινότητες, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους, αφού η μόνη δραστηριότητά τους καθίσταται η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. Επίσης ανακοινώσατε διακανονισμό οφειλών για τους ΤΟΕΒ και μια έκπτωση στην τιμή χρέωσης. Ένας οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά ένα διακανονισμό στα όρια του ετήσιου κόστους ενέργειας και παράλληλα ένα κόστος ενέργειας που οδήγησε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρόλα αυτά ανακοινώσατε το «σχέδιο Απόλλων» το οποίο ίσως ξεκινήσει το 2027 και ίσως καλύψει το 50% των αναγκών των ΤΟΕΒ ενώ υπάρχουν ώριμα σχέδια με κάλυψη σχεδόν του 100% της απαιτούμενης ενέργειας».

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθύνει ερώτηση στο ΥΠΕΝ για το αν πρόκειται, κατόπιν των ανωτέρω, να αλλάξει την προτεραιότητα εξέτασης αιτημάτων σύνδεσης ώστε τα συγκεκριμένα έργα να μπουν σε πορεία υλοποίησης άμεσα και να λυθεί το υψηλό κόστος ενέργειας για το σύνολο των πολιτών.