Μ. Ζαμπάρας: Εν μια νυκτί και εν κρυπτώ η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για ξεπούλημα περαιτέρω των ΕΛΠΕ

Μ. Ζαμπάρας: Εν μια νυκτί και εν κρυπτώ η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για ξεπούλημα περαιτέρω των ΕΛΠΕ
Παρασκευή, 08/12/2023 - 12:54

Δήλωση του Μ. Ζαμπάρα βουλευτή και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Με μια ακατανόητη και αιφνίδια κίνηση, η κυβέρνηση χθες το βραδύ προχώρησε στο ξεπούλημα περαιτέρω του ποσοστού που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο των ΕΛΠΕ.

Εν μια νυκτί και εν κρυπτώ η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πώληση μετοχών της Helleniq Energy(ΕΛΠΕ) και επομένως το ποσοστό των ΕΛΠΕ που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο θα πέσει από το 35,48% σε ποσοστό κάτω από το 1/3 που κατέχει μέχρι σήμερα και θα χάσει τον έλεγχο σε μια από τις πιο σημαντικότερες και εθνικής σημασίας επιχειρήσεις.

Με μια ενέργεια απόλυτης ασυδοσίας η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ξεπουλήσει άρον-άρον μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση όπως είναι τα ΕΛΠΕ χωρίς απολύτως κανέναν λόγο αφού είναι μια επιχείρηση με τεράστια κερδοφορία και ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και συνεπώς τα ΕΛΠΕ δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Με έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου θα αλλάξει το άρθρο του καταστατικού που καθορίζει τη σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ μειώνοντας από 4 σε 3 τις θέσεις που κατέχει το δημόσιο, χάνοντας τον έλεγχο των ΕΛΠΕ και τη δυνατότητα να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων δεν διστάζει να ξεπουλήσει ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που έχει κρίσιμη εθνική σημασία, κρίσιμη αναπτυξιακή σημασία και κρίσιμη κοινωνική σημασία αφού μέσα στις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας είχε το περιθώριο να πιέζει και να εξαναγκάζει σε μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών.

Η κίνηση αυτή είναι ακατανόητη και η της κυβέρνησης της ΝΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή της την πράξη. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για να μάθει για ποιο λόγο επιλέγει να πουλήσει ένα σημαντικά κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο με δισεκατομμύρια κέρδη τα τελευταία έτη, θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικό λαός για πιο λόγο επιλέγει να χάσει τον έλεγχο σε μια εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και να αφήσει να περάσει ο έλεγχος της αποκλειστικά σε ιδιώτες με ότι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα της χώρας. ​