Μ. Κατρίνης: Η βιώσιμη κινητικότητα προϋποθέτει τη συναίνεση πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων

Μ. Κατρίνης: Η βιώσιμη κινητικότητα προϋποθέτει τη συναίνεση πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων
Πέμπτη, 23/11/2023 - 13:15

Στην ανάγκη να αξιοποιηθούν έξυπνα και καινοτομικά εργαλεία και λύσεις στο σχεδιασμό παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist για τις ‘’βιώσιμες, ανθεκτικές και έξυπνες πόλεις’’.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι λειτουργική και αποτελεσματική και καμία προτεραιότητα ή επιλογή δεν μπορεί να προωθηθεί, εάν δεν υπάρχει συμμετοχή στις αποφάσεις και συναίνεση των πολιτών, των τοπικών φορέων και των επιχειρήσεων και εάν αυτές οι παρεμβάσεις δεν εντάσσονται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό.

Εάν δεν πληρούνται αυτά τα προαπαιτούμενα και εάν οι παρεμβάσεις έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα δημιουργώντας ανισορροπίες και αποκλεισμούς, η αποτυχία θα είναι δεδομένη, τόνισε με έμφαση ο Μιχάλης Κατρίνης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ‘’Μεγάλο Περίπατο’’ της Αθήνας, που οδήγησε τελικά σε κατασπατάληση πόρων και δημιουργία περισσότερων προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν νέες ιδέες, συστήματα και πρακτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αυξάνουν την ασφάλεια, ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα την προσβασιμότητα και την συμπεριληπτικότητα και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεπίδραση.

Μιλώντας για καινοτόμες λύσεις ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα έξυπνα συστήματα σηματοδότησης και διαχείρισης της κίνησης, τα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα οχήματα κυκλοφορίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη αναβάθμισης των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να τις προτιμούν οι πολίτες ως πρώτη επιλογή τους, όπως και την ανάγκη δημιουργίας δικτύων ποδηλατόδρομων, αλλά και πράσινων διαδρομών για πεζούς.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην δημιουργία καινοτομικών μέσων και λύσεων και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι start up εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιους τομείς.

Καταλήγοντας επισήμανε, ότι βιωσιμότητα σημαίνει για μια κοινωνία και οικονομία να ικανοποιούν τις τρέχουσες ανάγκες τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες και ότι οι διάφορες παρεμβάσεις πρέπει να υποστηρίζονται από την πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης που να πιστεύει στις αρχές και τη φιλοσοφία τους, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει και τη βούληση και το σχέδιο να το πράξει.