Μητσοτάκης: Στόχος να φτάσουν οι ΑΠΕ στο 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030

Μητσοτάκης: Στόχος να φτάσουν οι ΑΠΕ στο 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030
Eurokinissi
Πέμπτη, 06/07/2023 - 19:17

Στους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους της νέα κυβέρνησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, «στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια το 2030 στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η στροφή προς τις ΑΠΕ που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και θα εντατικοποιηθεί με στόχο να φτάσουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030».

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτρέψει και τη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες πέρυσι έφτασαν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου. "Πρόκειται για μια εξάρτηση οικονομική και γεωπολιτική, άρα οφείλουμε να παράγουμε δική μας ενέργεια", σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όσο η αποθηκευση ενέργειας προχωρά, θα αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ και αυτό περιλαμβάνει μικρά ή μεγάλα συστήματα αποθήκευσης που ήδη επιδοτούνται. Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα προγράμματα Εξοικονομώ που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και τόνισε ότι η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς προσφέρει φθηνή ενέργεια. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είπε ότι 11.000 σταθμοί φόρτισης θα χωροθετήσουν στα επόμενα χρόνια, ενώ προσπάθειες γίνονται και για νέα λεωφορεία και πράσινα ταξί.