Βαρβιτσιώτης: Κανένα σχέδιο κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Βαρβιτσιώτης: Κανένα σχέδιο κατασκευής τερματικών σταθμών LNG στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Eurokinissi
Πέμπτη, 30/03/2023 - 17:44

Επιστολή προς τον δήμαρχο Χαΐδαρίου Βαγγέλη Ντηνιακό, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην οποία επισημαίνει πως «δεν υπάρχουν σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στην επιστολή του ότι η αδειοδότηση οποιουδήποτε σχεδίου στρατηγικών επενδύσεων προϋποθέτει την τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία προβλέπεται αναλυτικά από τον νόμο.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «πρέπει αρχικά να υποβληθεί από τον υποψήφιο επενδυτή σχετικό αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με περιγραφή του σχεδιαζόμενου έργου (master plan) και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια, πρέπει να περάσει από δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, δηλαδή την Περιφέρεια και τον δήμο, να δοθεί έγκριση από τους γενικούς γραμματείς και τους υπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων και να υποβληθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βάσει των παρατηρήσεών του θα εκδοθεί το τελικό Προεδρικό Διάταγμα για την αδειοδότηση. Μια τέτοια διαδικασία εξασφαλίζει ότι θα ακουστούν έγκαιρα οι τυχόν ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής».

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «καμία τέτοια διαδικασία δεν έχει εκκινήσει μέχρι σήμερα» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στις ρητές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταλήγει ότι θα συνεχίσει προσωπικά να παρακολουθεί το ζήτημα, τονίζοντας ότι «είναι βασικό μου μέλημα να έχουν οι κάτοικοί της Δυτικής Αθήνας την ασφάλεια, την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται».

Σε χθεσινή ανάρτηση στον λογαριασμό του Δήμου Χαϊδαρίου στο Facebook, η οποία υπογράφεται Δήμος Χαϊδαρίου, Διαπαραταξιακή Επιτροπή και Σύλλογοι Άνω και Κάτω Αφαίας, Δαφνίου και Δάσους, απευθύνεται κάλεσμα την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 11.30 πμ, στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου, στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδας φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. "ΝΑΙ στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. ΟΧΙ στη δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία και σε κάθε χρήση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων" τονίζεται στην ανάρτηση.