Σδούκου: Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων για την «πράσινη» μετάβαση

Σδούκου: Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων για την «πράσινη» μετάβαση
Eurokinissi
Τετάρτη, 22/03/2023 - 16:57

Υπέρ της υλοποίησης των έργων και των πολιτικών για την «πράσινη» μετάβαση τάχθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του Power & Gas Forum.

Ολοκληρώνοντας χθες και το τελευταίο πακέτο νομοθετικού έργου του ΥΠΕΝ με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ως προτεραιότητα, πλέον, τίθεται η ολοκλήρωση του τελικού κειμένου του ΕΣΕΚ προκειμένου να διαθέτει σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους σημείωσε η κ. Σδούκου τονίζοντας πως η επόμενη πρόκληση είναι η υλοποίησή του.

‘Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός πως η χώρα από το 2019 είχε θέσει φιλόδοξους στόχους επιδιώκοντας να είναι μία από τις χώρες που ανεβάζουν τον πήχη των φιλοδοξιών για την ενεργειακή μετάβαση, η εμπειρία των τελευταίων 3 ετών οδήγησε σε αναγκαστικές αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, εξήγησε πως οι διαδοχικές κρίσεις, η γεωπολιτική μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε κατέστησαν επιβεβλημένη την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. «Δεν μπορούμε ως κυβέρνηση να στεκόμαστε παθητικά σε ό,τι αρχικά είχαμε πει» σημείωσε και τόνισε πως στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε υπήρξαν και νέοι κανονισμοί και στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο που απατούσαν και την επαναξιολόγηση των ελληνικών στόχων και πολιτικών για την πράσινη μετάβαση.

« Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε και τρέξαμε σενάρια με τη συμβολή του κ. Κάπρου και του ΚΑΠΕ για να αναπροσαρμόσουμε το πλαίσιο που είχαμε παρουσιάσει το 2019» ανέφερε η Γενική Γραμματέας υπογραμμίζοντας πως επαναξιολογήθηκαν οι εθνικοί στόχοι σε τομείς προτεραιότητας γιατί πρέπει, όπως είπε, ως Πολιτεία να επαναπροσδιορίσουμε τι εννοούμε πλέον ως πράσινη μετάβαση και να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς υλοποίησης των νέων πολιτικών προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας.

Υπογράμμισε, ακόμα, πως έως σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αλλά μόνο μία παρουσίαση με στόχο να «σταλεί το μήνυμα» μέσω του σεναρίου που παρουσιάστηκε για τον οδικό χάρτη της πράσινης μετάβασης.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πώς στόχος είναι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ να προβλέπει τις απαραίτητες πολιτικές που μπορούν να υλοποιηθούν. «Προσωπικά, δε θέλω να έχω θέσει υπερφιλόδοξους στόχους που θα αποδειχθεί το 2030 ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν» υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι αναφέρεται στο ΕΣΕΚ πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικό. Σημείωσε, δε, πως στο πλαίσιο αυτό είναι προϋπόθεση και αναγκαιότητα η διαβούλευση με την αγορά και τους ειδικούς ενώ σχολιάσε πως θα ήθελε περισσότερο χρόνο στη διαδικασία αυτή. «Τίποτε δε γράφεται σε πλάκες, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, όπως είπε, μειώνεται ο στόχος για την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών και παράλληλα τίθεται υπερφιλόδοξος στόχος για τα υπεράκτια. Τέλος, προβλέπεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου και φιλόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη της αγοράς αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.