Ενεργειακή κρίση: Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση ζητούν οι δήμοι

Ενεργειακή κρίση: Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση ζητούν οι δήμοι
Παρασκευή, 25/11/2022 - 06:26

Το ενεργειακό πρόβλημα είναι το No1 πρόβλημα για τους δήμους, με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης να έχουν τεράστιο κόστος λειτουργίας και τα σχολεία να έχουν ενεργειακές δαπάνες που δεν μπορούν να καλύψουν μόνοι τους οι δήμοι.

Στο κείμενο συμπερασμάτων του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ επισημαίνεται η ανάγκη θέσπισης ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης. Όπως και την πλήρη κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων από το Κεντρικό Κράτος κι όχι από τους Δήμους, αφού οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων αποτελούν ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.

«Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι δυσβάσταχτη και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων» ανέφερε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου. «Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η αύξηση όλων των υλικών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα οικονομικά όλων των δήμων. Ως δήμοι δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε αυτές τις αυξήσεις στους δημότες με αύξηση των τελών, διότι το να πληρώσουν αυτή τη στιγμή μία μεγαλύτερη αύξηση των τελών δεν θα οδηγήσει πουθενά. Μόνο θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αριθμό αδύναμων πολιτών και αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου.