Σ. Φάμελλος: Αποκαλύφθηκε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση

Σ. Φάμελλος: Αποκαλύφθηκε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση
Τρίτη, 14/06/2022 - 10:25

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση μελέτης από το ΥΠΕΝ για τη διερεύνηση δυνατοτήτων ΣΔΙΤ σε υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων

«Όπως αποδεικνύεται πλέον, το καθολικό σχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση των πάντων και ιδιαίτερα των φυσικών μονοπωλίων, περιλαμβάνει επίσης και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σ. Φάμελλος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα τη χρηματοδότηση μελέτης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη διερεύνηση δυνατοτήτων Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ για τις ΔΕΥΑ είχαν ήδη δηλωθεί, τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν, ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων του ΥΠΕΝ δημοσιοποίησε την πρόθεση της ΝΔ να περιορίσει τον αριθμό των ΔΕΥΑ, μέσω συγχωνεύσεων και εφαρμογής του μοντέλου ΣΔΙΤ στην αποχέτευση και την επεξεργασία λυμάτων. «Μάλιστα, όπως φαίνεται πλέον από τη μελέτη που κάνετε, δεν θα περιοριστείτε μόνο σε νέα έργα και υποδομές, αλλά εξετάζετε και την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης υφιστάμενων έργων για 20 χρόνια, δηλαδή έργων που έχουν ήδη πληρωθεί από δημόσιους πόρους και από χρήματα των πολιτών. Θέλετε να πουλήσετε την περιουσία των ΔΕΥΑ και, για να το καλύψετε, μιλάτε προσχηματικά για καθυστέρηση των έργων αποχέτευσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο Σ. Φάμελλος αποκάλυψε ότι στις 23.05.2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέταξε στο ΕΣΠΑ μελέτη (ΑΔΑ: Ρ7ΡΑ46ΜΤΛΡ-7Ι7) που έχει ως βασικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση υφιστάμενων και μελλοντικών δικτύων και υποδομών ύδρευσης αποχέτευσης!

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό υποδομών λυμάτων την περίοδο 2015-2019, στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης 1,2 δισ. ευρώ και στη διαδικασία ωρίμανσης των απαιτούμενων έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, με αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του Δημοσίου, που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας όσον αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων. «Το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων που είχε εγκρίνει η ΕΕ/DG Regio, αποδεικνύει ότι η υλοποίηση των αναγκαίων έργων μπορεί να γίνει και αλλιώς, χωρίς ιδιωτικοποίηση, και είχαμε εξασφαλίσει τους πόρους».

«Αποκρύπτετε ότι το ΣΔΙΤ στις υπηρεσίες νερού σημαίνει ότι ο πολίτης θα πληρώνει μέσω του λογαριασμού του το τίμημα στον παραχωρησιούχο, δηλαδή θα πληρώνει το κέρδος ενός ιδιώτη. Υπάρχει από πλευράς ΥΠΕΝ μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των ΔΕΥΑ, το είδαμε και σε πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Φόρουμ των Δελφών. Ήδη έχετε αφήσει τις ΔΕΥΑ σε δεινή οικονομική θέση γιατί, από το Νοέμβριο του 2021 λόγω της ρήτρας Μητσοτάκη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς που παίρνουν. Μετά, αφού τις χρεοκοπήσετε, θα πείτε ότι θα φέρετε έναν ιδιώτη για να τις αναμορφώσει. Δηλαδή τις απαξιώνετε και τις χρεοκοπείτε τώρα για να τις εκβιάζετε μετά, όπως εξάλλου είναι η προσφιλής τακτική της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος.