Συνάντηση Δούρου – Φάμελλου με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ

Συνάντηση Δούρου – Φάμελλου με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ
Eurokinissi
Πέμπτη, 09/06/2022 - 17:21

Με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Ρένα Δούρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ συμμετείχαν: ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Μ. Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Γ. Μάργαρης, και ο Γεν. Δ/ντης Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς, Δ. Μίχος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσαν το σύνολο των κρίσιμων, για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θεμάτων που τίθενται ενόψει της θερινής περιόδου και επιτείνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δημιουργούν συστηματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν ενημέρωση σε σχέση με την επάρκεια ισχύος και τη διαθεσιμότητα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενόψει της θερινής περιόδου και της ενεργειακής κρίσης.

Με δεδομένη την ανάγκη για αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και τους περιορισμούς που θέτει ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος (δίκτυα και υποδομές μεταφοράς και διανομής), οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησαν στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης προς τον ΑΔΜΗΕ και τον προγραμματισμό του Διαχειριστή προκειμένου να υπάρξει ομαλή ανάπτυξη του δικτύου σε σχέση με τους ενεργειακούς στόχους της χώρας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν την υπερθέρμανση στις ΑΠΕ και τη μεγάλη ζήτηση για χορήγηση αδειών, λόγω και της έλλειψης περιβαλλοντικών κριτηρίων στα πρώτα στάδια της αδειοδότησης στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020.

Τονίστηκε επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ η μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτηση αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου για μονάδες αποθήκευσης, η οποία εντείνει το αδιέξοδο που δημιουργείται λόγω της υπερθέρμανσης των ΑΠΕ αλλά και της καθυστέρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Από τη μεριά του ΑΔΜΗΕ, παρουσιάστηκε το πλάνο υποδομών και έργων δικτύου σε σχέση με τις ανάγκες του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, υφιστάμενου και υπό αναθεώρηση, μέχρι το 2030.