Με αστερίσκους η συμφωνία για το ρωσικό πετρέλαιο στη Σύνοδο Κορυφής

Με αστερίσκους η συμφωνία για το ρωσικό πετρέλαιο στη Σύνοδο Κορυφής
Τρίτη, 31/05/2022 - 06:22

Πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης αποκλεισμό της ρωσικής τράπεζας Sberbank από το σύστημα Swift. Η συμφωνία καλύπτει εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πλην αυτών μέσω αγωγού.

Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως είπε αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Το πακέτο αφορά τις εισαγωγές που δεν γίνονται μέσω αγωγών.

Να σημειωθεί ότι το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα μέτρα: Βγαίνει από το Swift η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα (Sberbank), ενώ προβλέπεται και η απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών καθώς και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Γραπτές εγγυήσεις ζήτησαν χώρες

Το ζήτημα του έκτου πακέτου κυρώσεων αποτέλεσε αγκάθι για την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς κάποιες από τις χώρες δεν ζήτησαν απλώς υποσχέσεις αλλά γραπτές εγγυήσεις. Επίσης, όσον αφορά την Τσεχία, υπήρξε αίτημα να μπορεί να αγοράζει ντίζελ από γειτονικές χώρες.

Υπήρξε μεγάλη «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Κατά 90% αναμένεται να περικοπούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg αξιωματούχοι και διπλωμάτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες των κυρώσεων. Η Ουγγαρία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, μπλόκαρε το εμπάργκο τον τελευταίο μήνα καθώς αναζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διακοπεί ο ενεργειακός της εφοδιασμός. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Βουδαπέστη έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι ακόμη κι αν διακοπεί η ροή πετρελαίου μέσω των αγωγών ο ενεργειακός της εφοδιασμός δεν θα διαταραχθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2022 - 18:24