Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, έχει δώσει τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, έχει δώσει τους διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη
Δευτέρα, 23/05/2022 - 14:46
. Η χώρα μας -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- παραμένει μέσα στο σπιράλ της διεθνούς κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και μεγιστοποίησε και συντηρεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, χωρίς δυστυχώς σαφή χρονικό ορίζοντα υπέρβασης, σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, που τις νιώθουμε πιο έντονα στο ρεύμα και τα καύσιμα. Επεκτείνονται όμως και αφορούν και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών διατροφής.

Η κόπωση της κοινωνίας είναι έντονη, καθώς οι κρίσεις ακρίβειας έρχονται μετά από τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων που μας πλήγωσε και μείωσε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και μετά την πανδημία, που επισώρευσε ανθρώπινες απώλειες και μείζονες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Βιώνουμε -όπως ολόκληρος ο κόσμος- μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κι ακόμη περισσότερο στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μια κατάσταση που καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να μηδενίσει, παρότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν αφήσει τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο, όπως εύκολα θα μπορούσε να έχει γίνει.

Εμείς, στην Ελλάδα, είδαμε γρήγορα το πρόβλημα και οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισής του. Πήραμε από την αρχή μέτρα στήριξης και τα διευρύναμε με ένα ευρύ πρόγραμμα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Και είναι απόφασή μας -όπως επανέλαβε και πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Μαγνησία- να συνεχίσουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων.

Ήδη, η Ελλάδα -όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- έχει δώσει, μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη. Και η ενίσχυση αυτή γίνεται πιο δραστική με το εθνικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή. Να θυμίζω:

-Για το μήνα που διανύουμε, όπως και για τον Ιούνιο, επεκτείνεται η επιδότηση του ρεύματος και για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, αλλά και για όλες τις κατοικίες όχι μόνο για την κύρια κατοικία. Για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης.

-Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ για να πάρουν επιστροφές ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν στο ρεύμα μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους από το Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Οι επιστροφές προφανώς δεν θα είναι ίδιες για όλους, αλλά θα εξαρτώνται από τα ποσά των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας. Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.

-Από τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και έτσι θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70% μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.