Σ. Φάμελλος: Εφικτή η άμεση μείωση 60% στην τιμή ρεύματος πριν την εφαρμογή επιδοτήσεων

Σ. Φάμελλος: Εφικτή η άμεση μείωση 60% στην τιμή ρεύματος πριν την εφαρμογή επιδοτήσεων
Δευτέρα, 23/05/2022 - 14:51
«Δεν μπορούμε να μένουμε ατάραχοι, όταν υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη μεθόδευση για να συγκαλυφθούν τα υπερκέρδη.

Έχουμε πλέον στοιχεία από το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι για ένα εξάμηνο το κόστος της χονδρεμπορικής εκτινάχτηκε από 1,5 σε 6,5 δισ. ευρώ, κόστος που σηκώνουν η κοινωνία και η οικονομία», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Documento» και στη δημοσιογράφο, Μαριάννα Τόλια.

«Το πόρισμα της ΡΑΕ δεν έδωσε απαντήσεις στο φλέγον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε και ανέφερε περιληπτικά τις σημαντικότατες, όπως τις χαρακτήρισε, ελλείψεις στον προσδιορισμό των υπερκερδών. Πρώτον, την παράλειψη του κρίσιμου τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του ’21, δεύτερον, την επιλογή προβληματικής μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των υπερκερδών αφού συγκρίνει το περιθώριο κέρδους μεταξύ δύο χρονικών περιόδων εισάγοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τρίτον, την προσπάθεια μείωσης των υπερκερδών συμψηφίζοντας τις διακριτές αγορές της παραγωγής και της προμήθειας, κάτι που δεν επιτρέπει ούτε η EE και τέταρτον, τη μη συμπερίληψη των ουρανοκατέβατων κερδών από τις ΑΠΕ και τα κέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου. «Λείπουν, κατά συνέπεια, στοιχεία τα οποία μειώνουν το τελικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές».

Ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε το παραπλανητικό επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, περί χρεοκοπημένης ΔΕΗ, για να τη μετατρέψει από τη μια μεριά σε όχημα με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία και από την άλλη να ιδιωτικοποιήσει και να ξεπουλήσει κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας. «Με αυτό το επιχείρημα η ΔΕΗ μετατράπηκε σε ιδιωτική εταιρεία που έχει βασική προτεραιότητα την κερδοφορία στο χρηματιστήριο και όχι το κοινωνικό και αναπτυξιακό όφελος -ενώ αυτή ήταν η σταθερή προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα», τόνισε.

Παρουσίασε επίσης τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τώρα την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον κατά 50% έως 60%, κόβοντας υπερκέρδη, πριν την εφαρμογή επιδοτήσεων καθώς και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα στην ενέργεια.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε τέλος τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών ρεύματος: «Οι τελευταίες ανακοινώσεις του περιλαμβάνουν μια ασαφή δέσμευση για εφαρμογή μηχανισμού μείωσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με τρομερή καθυστέρηση, από τον Ιούλιο και μετά. Αυτό όμως σημαίνει ότι για τους επόμενους τρεις μήνες τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι δήμοι θα λαμβάνουν λογαριασμούς-φωτιά. Όμως διαβάζουμε ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία εφαρμόστηκε ήδη λύση που δίνει 37% φτηνότερο ρεύμα στα νοικοκυριά και 70% στις επιχειρήσεις. Από την άλλη, η δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή των άδικων υπερκερδών φαίνεται ότι τελικά αποδομείται, αφού η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τα μειώσει, ενώ πολλαπλασιάζονται οι απλήρωτοι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί αλλά και οι εντολές ρευματοκοπής.