Νέες διευκολύνσεις προς τους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο

Νέες διευκολύνσεις προς τους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο
Παρασκευή, 22/12/2023 - 11:39

Περαιτέρω διευκολύνσεις προς τουςΔήμουςώστε να συνάψουν δημόσια σύμβαση και να επωφεληθούν από τη δράση του Πράσινου Ταμείου: «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» δυνάμει της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε το 2021, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου που συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. αποφάσισε:

  1. Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας συμβασιοποίησης της δράσης ενταγμένων προτάσεων στην με αρ. πρωτ. 4559/28-06-2021 και κωδικό πρόσκλησης Ε.Σ. 2021 για τη δράση: «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» του Πράσινου Ταμείου, μέχρι την 29-07-2024 προκειμένου οι εκπρόθεσμοι Δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συμβασιοποιήσουν την δράση και να μην απενταχθούν. Πέραν της 29-07-2024 ουδεμία άλλη παράταση θα δοθεί επιπλέον του αρχικού δωδεκαμήνου από την ημερομηνία ένταξης του κάθε δικαιούχου.
  2. Τα δικαιολογητικά 4 «Αντίγραφα τιμολογίων αναδόχου, νόμιμο εγκεκριμένο χρηματικό ένταλμα πληρωμής (Χ.Ε.) με ΚΗΜΔΗΣ & ΔΙΑΥΓΕΙΑ και βεβαίωση ότι το πρωτότυπο τιμολόγιο τηρείται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.» και 5 «Ασφαλιστική ενημερότητα του Δήμου σε ισχύ για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π.» που αναφέρονται στην ενότητα 9 του οδηγού διαχείρισης της δράσης «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων-Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.» δεν είναι κατ΄ αρχήν απαραίτητα για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών πληρωμής από τον Δήμο, αλλά υποβάλλονται μετά τον έλεγχο από την υπηρεσία του Πράσινου Ταμείου των λοιπών προαναφερόμενων στοιχείων της ενότητας 9 του οδηγού.

Μέχρι σήμερα από τους 192 Δήμους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μόνο 121 έχουν ενημερώσει το Πράσινο Ταμείο για την συμβασιοποίηση της δράσης. Τόσο η επτάμηνη παράταση όσο και η δυνατότητα να μην υποβληθούν τα ανωτέρω δικαιολογητικά ηλεκτρονικά σε πρώτη φάση (αλλά όταν θα ελεγχθεί ο σχετικός φάκελος) αποφασίστηκαν προκειμένου η ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων να γίνει από τους περισσότερους Δήμους της χώρας που δικαιούνται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.