Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Ευρώπη - Προειδοποίηση για το νέο καύσωνα

Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Ευρώπη - Προειδοποίηση για το νέο καύσωνα
Τρίτη, 18/07/2023 - 11:57

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος καύσωνας στην Ελλάδα, ο οποίος θα είναι εντονότερος από τον περασμένο, το καλό νέο είναι ότι θα έχει βραχεία διάρκεια, τέσσερις ημέρες.

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος καύσωνας στην Ελλάδα, ο οποίος θα είναι εντονότερος από τον περασμένο, το καλό νέο είναι ότι θα έχει βραχεία διάρκεια, τέσσερις ημέρες. Από την ερχόμενη Δευτέρα προβλέπεται υποχώρηση των θερμοκρασιών, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή την περίοδο διαδοχικά κύματα καύσωνα δοκιμάζουν τις αντοχές δεκάδων εκατ. ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Οι προβλέψεις για την εβδομάδα που διανύουμε είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι στην Μεσόγειο (της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων) αναμένονται νέα ρεκόρ και ότι ο καύσωνας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

«Εάν υπάρξουν νέα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων καύσωνα, θα εκδώσουμε μια γρήγορη προκαταρκτική αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε λεπτομερείς αξιολογήσεις ως μέρος της επίπονης διαδικασίας επαλήθευσης», δήλωσε ο καθηγητής Randall Cerveny, Εισηγητής WMO Weather and Climate Extremes.

«Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας έχουν προκαλέσει αύξηση των αναφορών για ακραίες καιρικές συνθήκες, ειδικά για τη ζέστη. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα αρχεία επαληθεύονται για λόγους επιστημονικής κατανόησης και ακρίβειας», είπε ο καθηγητής Cerveny.

Σύμφωνα με το Archive of Weather and Climate Extremes, η πιο καυτή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν στο Furnace Creek, Death Valley, της Καλιφόρνια στους 56,7°C στις 10 Ιουλίου 1913.

Ο WMO επαληθεύει επί του παρόντος δύο μετρήσεις θερμοκρασίας 54,4°C (130°F), που καταγράφηκαν στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, στις 16 Αυγούστου 2020 και ξανά στις 9 Ιουλίου 2021.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας

Ο WMO είδε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη 48,8 °C (119,8 °F) που μετρήθηκε στη Σικελία στις 11 Αυγούστου 2021. Μια επιτροπή ειδικών επαλήθευσε την ακρίβεια της μέτρησης της θερμοκρασίας, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την πλήρη έκθεση.

Είναι πιθανό αυτό το ρεκόρ να σπάσει τις επόμενες μέρες καθώς ο καύσωνας εντείνεται.

Το προηγούμενο επαληθευμένο ρεκόρ της υψηλότερης μέγιστης θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη είναι 48,0°C (118,4°F) και σημειώθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.