Ξεκίνησε η ανακύκλωση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων στα Γρεβενά

Ξεκίνησε η ανακύκλωση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων στα Γρεβενά
Τετάρτη, 05/07/2023 - 15:50

Μέσω ειδικής ενημερωτικής δράσης, ξεκίνησε και επίσημα στα τέλη Ιουνίου 2023, η εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος χωριστής συλλογής και ορθής διαχείρισης τωνΕπικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων (ΕΟΑ), που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματοςLIFE – Circular Greece από τονΔήμο Γρεβενών και τηΔΙΑΔΥΜΑ, με την τοποθέτηση του ειδικού κάδου επί της οδούΜ. Αλεξάνδρου 111 (έναντι παιδικού σταθμού) στην πόλη των Γρεβενών, δίπλα ακριβώς στοσύστημα ανακύκλωσης τηγανέλαιων.

Στον ειδικό αυτόν κάδο των ΕΟΑ,ανακυκλώνουμε μόνο τις συσκευασίες Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων που έχουν υπολείμματα περιεχομένου.Οι κενές συσκευασίες(χωρίς υπολείμματα) θα τοποθετούνται στους συμβατικούς κάδους ανακύκλωσης των Δήμων, ανάλογα με το είδος τους (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί).

Παράλληλα, μικρότεροι ειδικοί κάδοι χωριστής συλλογής θα τοποθετηθούν σε φαρμακεία, κομμωτήρια και χρωματοπωλεία. Ακόμη, θα υπάρχει και ένα κινητό όχημα συλλογής των ΕΟΑ που θα εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία, κατόπιν εκ περιτροπής προγράμματος συλλογής που θα γίνεται γνωστό στους πολίτες εγκαίρως.

ΤαΕπικίνδυνα Οικιακά Απόβλητα (ΕΟΑ) είναι μικρές ποσότητες αποβλήτων που παράγονται στα νοικοκυριά και συνήθως καταλήγουν στους κοινούς (πράσινους) κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων, δυσχεραίνοντας σημαντικά την περαιτέρω διαδικασία της αξιοποίησής τους και παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για το προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας που έρχεται σε επαφή μαζί τους κατά την συλλογή των απορριμμάτων.

Τα οικιακής προέλευσης απόβλητα, που εντάσσονται στην κατηγορία των ΕΟΑ είναι: i) υλικά με χημικές ουσίες, όπως προϊόντα ατομικής περιποίησης (ασετόν, βερνίκια νυχιών), απορρυπαντικά (ρούχων, πιάτων κλπ), αποφρακτικά, χρώματα, κόλλες, βερνίκια, εντομοκτόνα/φυτοφάρμακα, αεροζόλ/σπρέυ, ii) ληγμένα φάρμακα, iii) μολυσματικά απόβλητα (βελόνες, γάζες, καθετήρες κλπ), iv) θερμόμετρα υδραργύρου, v) μπαταρίες, vi) μελάνια και toner εκτυπωτών, vii) λαμπτήρες και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).

Περισσότερες πληροφορίες για τα Επικίνδυνα Οικιακά Απόβλητα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://eoa.diadyma.gr/ ενώ μπορείτε να καλείτε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Γρεβενών (2462084230-87397) ή στη ΔΙΑΔΥΜΑ (2461045531).