ΑΝΑΚΕΜ: Απομάκρυνση αποβλήτων ΑΕΚΚ από περιοχή στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης

ΑΝΑΚΕΜ: Απομάκρυνση αποβλήτων ΑΕΚΚ από περιοχή στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης
Τρίτη, 23/05/2023 - 08:24

Άλλη μία δράση για τον καθαρισμό περιοχών στις οποίες ασυνείδητοι αποθέτουν παράνομα τα απόβλητά τους, ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ.

Το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), σε συνεργασία με το δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης προχώρησε την Παρασκευή 19 Μαΐου σε μία ακόμη συμβολική, αλλά συγχρόνως ουσιαστική πρωτοβουλία για τον καθαρισμό μίας περιοχής του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, στη συμβολή των οδών Καλοχωρίου και Μακεδονίας, η οποία είχε μετατραπεί σε παράνομο μπαζότοπο.

Στην δράση καθαρισμού έδωσαν το “παρών” ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, οι αντιδήμαρχοι Πρασίνου και Περιβάλλοντος Βασίλης Μανωλόπουλος και Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Γιώργος Κουσίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης κ.ά.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν κυρίως απόβλητα ανακαινίσεων και κατεδαφίσεων, ογκώδη, πλαστικές συσκευασίες αναμεμιγμένες με χώμα, ελαστικά κ.ο.κ. Τα απόβλητα τα οποία συγκεντρώνονται κατά τη δράση καθαρισμού μεταφέρονται σε κοντινές Μονάδες Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας ΑΕΚΚ. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς επανάχρηση.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες της η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από τον καθαρισμό και την προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών και οικοσυστημάτων από παράνομα και επικίνδυνα απόβλητα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη σχετικών δράσεων για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος.

Θέλει επίσης να καταδείξει πως είναι δυνατή η ανακύκλωση και η αξιοποίηση στον

μέγιστο δυνατό βαθμό των διάσπαρτων ΑΕΚΚ, τα οποία ρυπαίνουν το έδαφος και τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών, ή υποβαθμίζουν αστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες συμβολικές δράσεις καθαρισμού έχει υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια όπως για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία και στην Κέρκυρα.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ κ. Δημητριάδης κάλεσε τους πολίτες να αναζητούν σε κάθε περίπτωση την βεβαίωση παραλαβής των αποβλήτων που παράγουν από τις οικοδομικές εργασίες και εκδίδει το εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτά δεν θα καταλήξουν σε παράνομους μπαζότοπους.