Για ελλείψεις σε απορριμματοφόρα και προσωπικό κάνει λόγο ο ΣΕΔΘ

Για ελλείψεις σε απορριμματοφόρα και προσωπικό κάνει λόγο ο ΣΕΔΘ
Πέμπτη, 04/05/2023 - 15:44

Οι ελλείψεις σε απορριμματοφόρα, σε μέσα ατομικής προστασίας αλλά και σε προσωπικό είναι οι κύριοι λόγοι για την εικόνα που παρουσιάζει η καθαριότητα και η ανακύκλωση στην πόλη, σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο ο πρόεδρος του ΣΕΔΘ, Κώστας Φουντούκης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα «βάζουν πλάτη» για να είναι καθαρή η πόλη, ωστόσο «το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη εξοπλισμού».

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στους δρόμους βγαίνουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών μόλις 20-22 απορριμματοφόρα, και τα άλλα 2/3 του στόλου έχουν μείνει παροπλισμένα καθώς δεν επισκευάζονται από τον ανάδοχο αφού υπάρχουν οικονομικές οφειλές από την πλευρά του δήμου. Στην μπλε γραμμή της ανακύκλωσης κυκλοφορούν μόλις πέντε οχήματα, ενώ από τους συνολικά 15 τράκτορες δουλεύουν από δύο έως τέσσερις.

Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τη διοίκηση Ζέρβα για αδράνεια, εκφράζοντας την ανησυχία πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Πρόσθεσαν, δε, πως δεν έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα στην αποκομιδή της μπλε και πράσινης γραμμής να δουλεύουν 200 άτομα και στο σάρωμα άλλα 250, τη στιγμή που για τις ανάγκες της πόλης απαιτούνται άλλα τόσα.

«Έχουμε 450 άτομα προσωπικό για μία πόλη με χιλιάδες κατοίκους και μεγάλο αριθμό τουριστών, οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους για να κρατήσουν τη Θεσσαλονίκη σ' ένα καλό επίπεδο. Λόγω των ελλείψεων σε εξοπλισμό, όμως, το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και χειρότερο. Εμείς είμαστε καθημερινά στην εργασία μας, όμως δεν βοηθιόμαστε καθόλου. Είναι καθαρά θέμα διοίκησης να λύσει το πρόβλημα», ανέφερε ο κ.Φουντούκης.

Αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας που πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε πως το μόνο που έχουν λάβει είναι πλαστικά γάντια, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία οκτώ χρόνια καταγράφηκαν δύο θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ τα ατυχήματα σε μία τριετία ήταν δεκάδες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα και ακολούθως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.