«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2023»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη

«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2023»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη
Τρίτη, 21/03/2023 - 10:13

Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις σας για να δώσουμε ξανά ζωή στη φύση! Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 20.30

Η«Ώρα της Γης 2023»είναι μόλις λίγες μέρες μακριά, καθώς τοΣάββατο 25 Μαρτίου στις 20:30και για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα, αναδεικνύοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη για προστασία του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή «Ώρα της Γης» απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφήσουν για μια ώρα στην άκρη την καθημερινή ρουτίνα τους και να διαθέσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης.Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσουν στη φύση εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο.

Μετρώντας ήδη 16 πετυχημένα χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον. Φέτος ειδικά, η«Ώρα της Γης» εστιάζει στην αποκατάσταση της φύσης,στην αποκατάσταση δηλαδή υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς κυρίως δραστηριότητες. Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, έχει δυστυχώς φτάσει σε οριακό σημείο. Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η κλιματική κρίση έχει πάψει να είναι σενάριο στα χαρτιά και έχει γίνει απτή καθημερινότητά με αμέτρητες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Πολίτες σε περισσότερες από 190 χώρες θα μετατρέψουν αυτά τα 60 λεπτά σε εκατομμύρια ώρες δράσης και ευαισθητοποίησης και θα στρέψουν τους παγκόσμιους προβολείς στον διπλό κίνδυνο της απώλειας της φύσης και της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού αναφορικά με την αποκατάσταση της φύσης, η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης και θα μας φέρει πιο κοντά σε έναν υγιή πλανήτη.

Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά τηνιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα(COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Τα επόμενα επτά χρόνια είναι επομένως κρίσιμα, για να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα μπορούμε να μιλάμε για έναν βιώσιμο πλανήτη, όπου έχει επιτευχθεί η αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

5 + 1 ιδέες για να ξαναδώσουμε ζωή στη φύση

Αν θέλουμε να γυρίσουμε τον διακόπτη, πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να αποκαταστήσουμε όσα η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει και να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον τόσο για τον πλανήτη, όσο και για εμάς τους ίδιους.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή όλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη. Η άσκηση των περιβαλλοντικών μας δικαιωμάτων και η ενεργή στάση απέναντι στις διαβουλεύσεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι η επιλογή που πρέπει συνειδητά να κάνουμε ως πολίτες.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα δυνατά μας για την αποκατάσταση της φύσης.

Με αφορμή την φετινή Ώρα τη Γης μπορούμε να δώσουμε ξανά ζωή στη φύση μέσα από απλές -συμβολικές και μη- ιδέες και να γίνουμε μέρος της λύσης:

  1. Γίνε εθελοντής στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την αποκατάσταση δασικής έκτασης στον Εθνικό Δρυμό Σουνίουκαι βοήθησε να αποκατασταθεί μια περιοχή που έχει καεί δύο φορές μέσα σε δέκα χρόνια και δεν μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά. 15.000 δέντρα έχουν ήδη φυτευτεί και έπεται συνέχεια.
  1. Πάρε μέρος μαζί με την παρέα σου στο πρόγραμμα παρακολούθησης παράκτιας ρύπανσης"Υιοθέτησε μια παραλία".Καταγράφοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα απορρίμματα από την παραλία που υιοθετήσατε, συμμετέχετε στη συλλογή πολύτιμων στοιχείων για την πλαστική ρύπανση στις ακτές μας.
  2. Καθάρισε όχθες, ρέματα και ποτάμια που βρίσκονται στην περιοχή σουκαι βοήθησε το νερό να συνεχίσει το ταξίδι του. Απομάκρυνε με ασφάλεια σκουπίδια που εμποδίζουν τη ροή του νερού και συνέβαλε στην αποκατάσταση των υγροτόπων.
  3. Φρόντισε το πάρκο της γειτονιάς σουκαι δημιούργησε έναν χώρο φιλόξενο για όλους. Φτιάξε ταΐστρες και φωλιές για πουλιά, ταΐστρες για πεταλούδες αλλά και φωλιές για έντομα και κάνε την περιοχή σου σημείο συνάντησης για τους “μικρούς” σου φίλους.
  4. Δώσε χρώμα και άρωμα στο μπαλκόνι ή την αυλή σου φυτεύοντας αρωματικά βότανα και λαχανικά. Ο Απρίλιος είναι ο κατάλληλος μήνας για τομάτες, αγγούρια, πιπεριές, αλλά και λεβάντα, δενδρολίβανο και θυμάρι. Με έναν μικρό λαχανόκηπο βοηθάς το μικροκλίμα της πόλης και φέρνεις τη μεσογειακή διατροφή πιο κοντά στο πιάτο σου.
  5. Φτιάξε με πολύ απλό τρόποένα ξενοδοχείο για μέλισσες στον κήπο σου.70% της τροφής μας εξαρτάται από τις μέλισσες και αν εξαφανιστούν, το τραπέζι μας σχεδόν θα… αδειάσει.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο θα ενώσουμε τις φωνές και τις πράξεις μας για μία ώρα, τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη και τον άνθρωπο. Εσύ;

Περισσότερες πληροφορίες για την «Ώρα της Γης 2023», μπορείς να βρειςΕΔΩ.