Βραβεία στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ για τις καινοτόμες δράσεις στην ανακύκλωση

Βραβεία στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ για τις καινοτόμες δράσεις στην ανακύκλωση
Τρίτη, 21/03/2023 - 11:41

Γ. Πατούλης:«Μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες «χτίζουμε» μία πράσινη Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας»

Δυναμική παρουσία έχει φέτος η Περιφέρεια Αττικής στην 5ηΔιεθνή Έκθεση Verde.Tec για τις Πράσινες Τεχνολογίες, την Κυκλική Οικονομία και τις Smart Cities, συμμετέχοντας με περίπτερο όπως και ο ΕΔΣΝΑ.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας στο MEC Παιανίας και στο πλαίσιο των βραβείων Greek Green Awards,, η Περιφέρεια βραβεύτηκε για την καινοτόμα δράση της ίδρυσης τουΠαρατηρητηρίουΑνακύκλωσης, ενώ βραβείο απέσπασε και ο ΕΔΣΝΑ για την ανάδειξη και προώθηση των νέων μοντέλων ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το βραβείο για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης.

Το βραβείο για την Περιφέρεια παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική διάκριση επισήμανε πως «η Περιφέρεια καθημερινά βάζει την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση αλλά και την αντιμετώπιση των αποβλήτων ως εν δυνάμει χρήσιμων πόρων στο κέντρο των πρωτοβουλιών και σχεδιασμών της».

«Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση ανοίγοντας νέους ορίζοντες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με καινοτόμες και αποτελεσματικές δράσεις που θα κάνουν τις πόλεις μας πιο φιλικές και πιο φιλόξενες για τους πολίτες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κος Πατούλης υπογραμμίζοντας μια σειρά πρωτοβουλιών όπως, μεταξύ άλλων:

1. Την δρομολόγησηδιαγωνισμών ύψους 800 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων.

2. Την προετοιμασία δικτύου10 αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίαςοργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των80 εκ. ευρώ.

3. Την δημιουργία μαζί με τους Δήμους, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δωρεάν για τους δημότες, ενόςπεριφερειακού δικτύου υποδομών ανακύκλωσηςσε ολόκληρη την Περιφέρεια, με Π/Υ άνω των100 εκ. ευρώ.

4. Την παράδοση έως τώρα150 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρωνκαι36.000 καφέ κάδωνανακύκλωσης σε 58 Δήμους της Αττικής και ως το τέλος του 2023 θα έχουν μοιραστεί άλλα 50 καφέ απορριμματοφόρα και άλλοι 9.000 καφέ κάδοι.

5. Την εγκατάσταση σε 35 Δήμους της Αττικής:

  • 33 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης
  • 80 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων
  • 85 Συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων

6. Τη λειτουργία50 κινητών πράσινων σημείων σε όλη την Αττική, όπου200.000 πολίτες της Αττικής συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική.

7. Τη διοργάνωση Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης σε 80 δημοτικά σχολεία, 66 Δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 22.000 μαθητές.

8. Τη συνεργασία με τηΣυντεχνία Αρτοποιών Αθήνας και Περιχώρωνπου φέρνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής στο κέντρο της προσπάθειας να επιταχυνθεί η κυκλική οικονομία, συνδυάζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στροφή προς την κυκλική οικονομία αποτελούν πλέον θεμελιώδεις κατευθύνσεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, κατευθύνσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό πόσο αλλά και πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη μάχη με το χρόνο για να προσαρμοστούμε και να μετριάσουμε την κλιματική κρίση. Ως Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζουμε την κυκλική οικονομία ως κοινό στόχο συστράτευσης πολιτών, επιχειρήσεων και πολιτείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.