Ένας από τους πιο ζεστούς χειμώνες στην Ελλάδα ο φετινός

Ένας από τους πιο ζεστούς χειμώνες στην Ελλάδα ο φετινός
Παρασκευή, 03/03/2023 - 11:30

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό χειμώνα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, ο χειμώνας 2022-2023 ήτανο θερμότερος για τη Βόρεια Ελλάδακαι ο 3ος θερμότερος για τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίαςγια το διάστημα Δεκεμβρίου 2022 - Φεβρουαρίου 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

tmax_dev_winter22-23_gr.jpg

Ειδικότερα, στηΦλώρινακαταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας του χειμώνα (+2.9 °C), και ακολουθούν τοΚιλκίς, η Λήμνος, τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκημε θετικές αποκλίσεις άνω των 2 °C. Περισσότερες από60 ημέρες(από τις 90 συνολικά του χειμώνα) με θερμοκρασίες υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα καταγράφηκαν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει τις υψηλότερεςαποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίαςπου καταγράφηκαν τον φετινό χειμώνα, καθώς και τον αριθμό των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

tmax_dev_winter22-23.jpg

Όσον αφοράστα ορεινά της χώρας μας, δέκα μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr λειτουργούν σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1500 μέτρων και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τις συνθήκες σε κάποιες από τις πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονταιη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία, ο συνολικός αριθμόςημερών παγετού,και το μεγαλύτερο συνεχόμενοδιάστημα ολικού παγετούκατά την περίοδοΔεκέμβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023. Ως ημέρα ολικού παγετού ορίζεται μια ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία είναι συνεχώς αρνητική. Ξεχωρίζει η ελάχιστη θερμοκρασία στηδολίνη* Βαθύσταλο Παρνασσού (-23.9 °C). Το μεγαλύτερο συνεχόμενο διάστημα ολικού παγετού σημειώθηκε στοΣέσι Παρνασσού** και είναι ίσο με 22 συνεχόμενες ημέρες.

winter_oreinoi_22_23_tmin_gr.png

Παρόλο που στους σταθμούς αυτούς καταγράφηκαν αρκετές ημέρες με ολικό παγετό, ο αριθμός τους τον φετινό χειμώνα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υψηλότερου σταθμού του δικτύου στοΧ.Κ. Καϊμακτσαλάν, όπου καταγράφηκαν μόλις34 ημέρες ολικού παγετού(οι περισσότερες μετά τις 9 Ιανουαρίου), ενώο μέσος όρος της περιόδου 2009-2022 είναι 53 ημέρες ολικού παγετούκατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύνταξη άρθρου:Σ. Ντάφης, Α. Καραγιαννίδης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος

Τελευταία τροποποίηση στις 04/03/2023 - 08:11