Κύπρος: Προχωρά στη 2η φάση το Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων

Κύπρος: Προχωρά στη 2η φάση το Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και Απόσυρσης Παλαιών Ρυπογόνων Οχημάτων
Πέμπτη, 29/12/2022 - 14:59

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου ανακοίνωσε τη 2η Προκήρυξη της Α’ Φάσης του Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης για την περίοδο 2022 – 2023.

Το επικαιροποιημένο Σχέδιο αποτελεί συνέχεια της Α’ Φάσης των Σχεδίων που είχαν προκηρυχθεί περί τα τέλη του 2021, τα οποία είχαν στεφθεί με επιτυχία αφού 7.000 πολίτες είχαν δηλώσει ενδιαφέρον για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Σημειώνεται ότι, σχεδόν 100% των δικαιούχων σε χορηγία για ιδιωτικό αμιγώς και μερικώς ηλεκτρικό όχημα, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία παραγγελίας του οχήματος.

Η επιτυχία των Σχεδίων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθούν και να ξεπεραστούν με ποσοστό 140% περίπου οι εθνικοί στόχοι σχετικά με τις νέες εγγραφές ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το 2022, συμπεριλαμβανομένων και των υβριδικών με ρευματολήπτη και των παραγγελιών του έτους, λόγω των Σχεδίων.

Στο πλαίσιο περαιτέρω βελτίωσης των Σχεδίων Ηλεκτροκίνησης, βάσει της εμπειρίας της 1ης Προκήρυξης, εισηγήσεων ειδικών του τομέα, φορέων και πολιτών, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο Σχέδιο όπως παρουσιάζονται πιο κάτω:

Τα Σχέδια έχουν συμπτυχθεί σε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Επιχορήγησης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων με 17 κατηγορίες/τύπους χορηγιών και με προϋπολογισμό €10.154.000.

Το αναθεωρημένο Σχέδιο περιλαμβάνει χορηγία για:

  • Αυτοκίνητα αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά με ρευματολήπτη (Plug – in Hybrid) με εκπομπές CO2 μέχρι 50 γρ./χλμ, με τιμή αγοράς που να μην υπερβαίνει τις €80.000 συμπ. Φ.Π.Α για καινούρια αυτοκίνητα και €50.000 συμπ. Φ.Π.Α για μεταχειρισμένα οχήματα,
  • Ηλεκτρικά οχήματα κατηγορίας L, δηλαδή μοτοσυκλέτες και μικρο-αυτοκίνητα,
  • Ηλεκτρικά ποδήλατα υποβοηθούμενης ποδηλάτησης (δεν περιλαμβάνονται σκούτερ και πατίνια) σε συνδυασμό με μετρητά,
  • Εισιτήρια για λεωφορεία σε συνδυασμό με μετρητά.

Σε όλες τις κατηγορίες/τύπους χορηγιών για οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης, εμπορικά οχήματα και μικρά λεωφορεία είναι υποχρεωτική η απόσυρση οχήματος που να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των 12 ετών, ενώ κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει διαδικτυακά συγκεκριμένο έντυπο, υπογεγραμμένο από τον πωλητή/αντιπροσωπεία (το έντυπο βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ev.gov.cy).

Τα κριτήρια έγκρισης έχουν τροποποιηθεί και περιλαμβάνουν:

  • Για αιτήσεις για τις κατηγορίες οχημάτων E1 έως Ε4, Ε16 και Ε17 (οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2 – μέχρι 50 γρ./χλμ), το κριτήριο προτεραιότητας για την έγκρισηείναι η ηλικία του οχήματος προς απόσυρση. Δηλαδή το πιο μεγάλο σε ηλικία όχημα προς απόσυρση δίνει προτεραιότητα στον αιτητή.
  • Για αιτήσεις για κατηγορίες οχημάτων Ε5 έως Ε11 (αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα) θα γίνει, μετά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων, διαδικτυακή κλήρωση. Δηλαδή, δεν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ώρα και μέρα υποβολής της αίτησης. Οπόταν, οι αιτητές δεν χρειάζεται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόλις τεθεί σε εφαρμογή η πύλη αιτήσεων, αφού αυτό δεν τους δίνει οποιοδήποτε πλεονέκτημα.
  • Για αιτήσεις για ηλεκτρικά ποδήλατα θα εφαρμόζεται μια από τις πιο πάνω διαδικασίες, αναλόγως του τύπου χορηγίας (βλ. Πίνακες Χορηγιών).

Οι αιτήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.ev.gov.cy και η περίοδος υποβολής τους θα είναι από τις 9 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ.