Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης
Πέμπτη, 15/12/2022 - 09:14

Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (424 ΓΣΝΕ) επισκέφτηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να εγκαινιάσουν την είσοδο του νοσοκομείου στη νέα ενεργειακή εποχή, που επιτεύχθηκε με την ολοκλήρωση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισής του, που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του 424 ΓΣΝΕ είχε προϋπολογισμό 3,6 εκ. ευρώ και μέσω αυτής καλύπτεται το 70% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του 424 ΓΣΝΕ εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας, ενώ θα διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «μετά την παράδοση πέντε νέων οχημάτων και μηχανημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις για δράσεις πολιτικής προστασίας, ενός πολύ κρίσιμου τομέα λόγω και της κλιματικής κρίσης, που στην Ελλάδα ξεκίνησε να οργανώνεται σε νέες σταθερές βάσεις, από τον Υπουργό Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα εγκαινιάζουμε ένα ακόμα σημαντικό έργο που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που θα μειώσει τόσο το ενεργειακό κόστος, όσο και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιριακού συγκροτήματος, καλύπτοντας το 70% των συνολικών αναγκών του νοσοκομείου σε ενέργεια».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι το έργο εντάσσεται στο πλέγμα δράσεων που έχει ήδη αναπτύξει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη διπλή πρόκληση της εποχής, την κλιματική και ενεργειακή κρίση, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Την αντικατάσταση με λαμπτήρες led του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Την παράδοση ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων και οχημάτων στους Δήμους.
  • Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
  • Τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

«Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επιτελεί ένα πραγματικά σπουδαίο έργο για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Η υγεία άλλωστε, είναι το πιο σημαντικό και πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Γι’ αυτό και όλα τα χρόνια, αλλά και τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ στο πιο κρίσιμο διάστημα, εξασφαλίσαμε 80 εκ. ευρώ για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά και πριν την πανδημία υλοποιήσαμε πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις, όπως:

  • Τα 48 έργα αναβάθμισης κτιρίων και εξοπλισμού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
  • Τα 15 νέα ασθενοφόρα που παραδώσαμε στο ΕΚΑΒ.
  • Τη δημιουργία νέων σύγχρονων χειρουργείων και μονάδων εντατικής θεραπείας.
  • Την αναβάθμιση, στελέχωση και λειτουργία του Υγειονομείου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που θωρακίζει ολόκληρη την περιοχή μας, από την εισαγωγή και μετάδοση σοβαρών ‘παγκόσμιου χαρακτήρα’ λοιμωδών νοσημάτων.
  • Τις δράσεις ύψους 14,7 εκατομμυρίων ευρώ για την ψυχική υγεία, που είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, στην Κεντρική Μακεδονία στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας.

Και θέλω για ακόμα μία φορά να διαβεβαιώσω ότι η δημόσια υγεία θα συνεχίσει να αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα και στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με τα πρώτα έργα για τον εξοπλισμό των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία, την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη και την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας, να εντάσσονται ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2023», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Χαρδαλιάς μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα για το 424 ΓΣΝΕ και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και μια επισφράγιση της εξαιρετικής συνεργασίας πάρα πολλών χρόνων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 424 ΓΣΝΕ είναι άλλο ένα έργο που έρχεται να καταδείξει την εξαιρετική συνεργασία, την οποία έχουν οι υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Περιφέρεια. Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε και η παρουσία μου, όπως και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό το μήνυμα συνεργασίας αποτυπώνει. Γι’ άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο η συνεργασία μας δεν είναι σημειακή, είναι οριζόντια, ολιστική, διότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αγαπάει την περιοχή του και αγαπάει καθετί δημιουργικό».

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης υλικών και εξειδικευμένων συστημάτων, που θα συμβάλλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιριακού συγκροτήματος. Η Περιφέρεια προχώρησε σε προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας, προμήθεια και εγκατάσταση προβολέων και λαμπτήρων τεχνολογίας LED για την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος φωτισμού, προμήθεια και τοποθέτηση μαγνητικών επαφών στα κουφώματα των ανοιγμάτων για τη διακοπή της λειτουργίας των fan coils, προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματα κινούμενων σκιάστρων για τον περιορισμό της ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και τη μείωση του ψυκτικού φορτίου, θερμομόνωση των αγωγών κλιματισμού που οδεύουν εξωτερικά του κτιρίου, προμήθεια και εγκατάσταση ενεργητικού συστήματος ηλιακών συλλεκτών κενού για την παραγωγή ψύξης σε ψύκτη απορρόφησης και αναβάθμιση του συστήματος BMS μέσω της μετατροπής του σε BEMS (Building Energy Management System).