Το Πράσινο Ταμείο γιόρτασε τα 30 χρόνια του προγράμματος LIFE

Το Πράσινο Ταμείο γιόρτασε τα 30 χρόνια του προγράμματος LIFE
Τρίτη, 31/05/2022 - 10:29
Τα 30 χρόνια του προγράμματος Life γιόρτασε το Πράσινο Ταμείο, πριν από λίγες ημέρες στη Βίλα Καζούλη και στην ομιλία του ο Προέδρος Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου κ. Σ. Σταθόπουλου, έκανε απολογισμό των πεπραγμένων, από τον Οκτώβριο του 2019 έως και σήμερα.

Όπως ο ίδιος τόνισε στην ομιλία του, «επιχειρήσαμε εν μέσω πανδημίας, της- ορατής παντού πλέον- Κλιματικής Κρίσης, των megafires και αλλεπάλληλων ακραίων καιρικών φαινομένων να αλλάξουμε μέγεθος και να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, βάζοντας ξανά μπροστά τις μηχανές του φορέα».

Στο διάστημα αυτό, είπε ο κ. Σταθακόπουλος, πληρώθηκαν 148 εκ. ευρώ στους δικαιούχους μας, μέσω 40 διαφορετικών προγραμμάτων, προσκλήσεων κλπ. ευρέος περιβαλλοντικού φάσματος, πετύχαμε υπερδιπλασιασμό της συνολικής απορρόφησης, με αύξηση 108%, έναντι του Οκτωβρίου 2017-Οκτωβρίου 2019.

Ειδικά για τα προγράμματα αστικών αναπλάσεων Δήμων, το 2020 και το 2021 ήταν οι δύο πρώτες χρονιές στην ιστορία του φορέα μας που μπορέσαμε να απορροφηθεί το 100% του προϋπολογισμού.

Η απορρόφηση του μεγαλύτερου προγράμματος (Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο) σημείωσε αύξηση κατά 257% σε σχέση με το σημείο εκκίνησης.

Οι 4 προσκλήσεις Αστικής Αναζωογόνησης που απευθύνθηκαν και στους 332 Δήμους, χωρίς μεροληψία ή αποκλεισμούς, από τον Δεκέμβριο 2019 εξασφάλισαν χρηματοδοτικό εργαλείο 104,2 εκ. ευρώ και πλέον, για 800, περίπου, ενταγμένα έργα το τελευταίο 30μηνο.

Σημαντικές βελτιώσεις απορρόφησης εμφάνισαν όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματά μας, για την προστασία δασών (28%), το Γαλάζιο Ταμείο για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης (120%), τα ευρωπαϊκά προγράμματα Life (80% περίπου), ενώ το πρόγραμμα για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σημείωσε απορρόφηση 100% για πρώτη φορά, επίσης, πριν η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβαστεί στον νέο φορέα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, αναφέρθηκε ακόμα και στα νέα αντικείμενα, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση, η στήριξη της έρευνας στα Πανεπιστήμια ή η ψηφιακή καταγραφή κοινόχρηστων χώρων.

  • Πρώτοι στο στενό Δημόσιο, με τρία διαφορετικά προγράμματα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας ύψους 62 εκ. εκδόθηκαν δεκάδες προσκλήσεις για Δήμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ, ώστε να συμβάλουμε στην υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), που σχεδίασε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση συνολικά.
  • Με δύο προσκλήσεις για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) θέσαμε στο διάστημα Οκτωβρίου 2020- Δεκεμβρίου 2021 τη βάση για τη διάχυση της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα. Συμβάλλαμε, έτσι, στην ταχεία ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ΣΦΗΟ και στην ταχεία υλοποίησή τους, κάτι που αποτέλεσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της 1ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.
  • Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός καταγραφής Ελεύθερων Κοινόχρηστων- Κοινωφελών Χώρων (ΕΣΕΚΚ) δίνει την ευκαιρία στην Αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά να καταγράψει χώρους, που μπορούν να αποδοθούνως πάρκα ή χώροι πρασίνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχεδόν «νεκρό», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα των ΣΒΑΚ, που ως τον Ιανουάριο 2020 παρουσίαζε απορρόφηση 2,07% σε 37 μήνες, λύνοντας όλα τα νομικά, θεσμικά του προβλήματα και 20πλασιάζοντας τις πληρωμές του προς 70 Δήμους περίπου. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ και την πρόσκληση για τα Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), που θα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή ΑΜΕΑ και εμποδιζόμενων συνανθρώπων, τόνισε ο κ. Σταθακόπουλος.

Και συνέχισε, «Σημαντικές δράσεις για το Φυσικό Περιβάλλον, όπως έργα του προγράμματος Εύβοια Μετά και η υποστήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών εκεί, για την επούλωση πληγών στη Β. Εύβοια, η συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ για τη δράση «Πράσινα Στρατόπεδα», το έργο επανυδροδότησης του Πάρκου Τρίτση, που εκτελεί η Περ. Αττικής, ή η ανάδειξη περιοχών ( Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου-Λίμνη Κερκίνη, Αχελώος κλπ), με εξωστρεφείς δράσεις, ανήκουν σίγουρα στα κεκτημένα μας. Αναδείξαμε, επίσης, την εμβληματική μας έδρα, τη Βίλα Καζούλη, με ανοιχτές επισκέψεις κοινού, αλλά και με μια πολύ ποιοτική εικονική περιήγηση, που είναι στη διάθεση των πολιτών.

Μπήκαμε στον ψηφιακό χάρτη της χώρας, με καθιέρωση όλων των πληρωμών μας ηλεκτρονικά, με την υποβολή των προτάσεων χρηματοδότησης σε αναβαθμισμένες πλατφόρμες, με νέο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εσόδων, αλλά και με πλήρη εξοπλισμό τηλεργασίας κατά το διάστημα των lockdown της πανδημίας, για να μην μείνουμε πίσω.

Και έρχομαι στο αντικείμενο του σημερινού εορτασμού αυτό καθ αυτό. Είμαστε περήφανοι για το ότι ως φορέας συμμετέχουμε αυτά τα χρόνια σε 10 έργα LIFE. Το GreekLIFETaskForce, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2021 και του τρέχοντος LIFEEL-BIOS- ένα πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα. Συμμετέχουμε σε 3IntegratedProjects: για την Κλιματική Αλλαγή, την Κυκλική Οικονομία και τις περιοχές Natura, αλλά και σε 5 ακόμα έργα: το ReWee, που ολοκληρώθηκε, καθώς και σταLIFETERRACESCAPE,GRECABAT, StopWasteCrime - Prowhibit και Profile.

Τα τρία αυτά χρόνια αλλάξαμε μέγεθος και μιλήσαμε με έργο. Η πρόκληση της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής είναι για όλους μας, διοίκηση, εργαζομένους και συνεργάτες του Πράσινου Ταμείου πρόκληση για να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε από εδώ και πέρα!