Μνημόνιο Συνεργασίας Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και Πράσινου Ταμείου για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Μνημόνιο Συνεργασίας Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και Πράσινου Ταμείου για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Eurokinissi
Τετάρτη, 18/05/2022 - 19:16

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) ΑΕ και του Πράσινου Ταμείου για θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) ΑΕ και του Πράσινου Ταμείου για θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το Μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο του προγράμματος "Γαλάζιο Ταμείο" που εκτελούν από κοινού τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας συνυπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) ΑΕ. Απόστολος Καμαρινάκης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, στην έδρα του Πράσινου Ταμείου στην Κηφισιά.

Στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η άμεση αξιοποίηση κάθε σχετικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος "Γαλάζιο Ταμείο" σε από κοινού δράσεις που αφορούν:

* Απομάκρυνση ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας
* Δράσεις Γαλάζιας Καινοτομίας
* Ανάπτυξης ψηφιακών πρωτοβουλιών
* Συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς για την άμεση αντιμετώπιση φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης.

Σταθόπουλος: Αύξηση απορρόφησης κατά 120% την τελευταία διετία

Σε δήλωσή του ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε:


"Η απορρόφηση στο πρόγραμμα "Γαλάζιο Ταμείο", που εκτελούμε από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έχει εμφανίσει αύξηση της απορρόφησης κατά 120% την τελευταία διετία σε σχέση με την ισόχρονη περίοδο 2017-2019. Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα ψηλότερα. Στο πλαίσιο αυτό επισημοποιήσαμε τη συνεργασία μας με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ)ΑΕ και δεσμευόμαστε ότι με την καθοδήγηση των υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας θα αξιοποιήσουμε κάθε σχετική χρηματοδοτική δυνατότητα".

Καμαρινάκης: Ενισχύεται το έργο μας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος


Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας κ. Καμαρινάκης δήλωσε:

"Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΕ ΑΕ και Πράσινου Ταμείου ενισχύει ακόμα περισσότερο το έργο μας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Αντιμετωπίζεται ουσιαστικά πλέον το χρόνιο πρόβλημα της απομάκρυνσης όλων των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων από τον κόλπο της Ελευσίνας, με προεξάρχουσα την απομάκρυνση του άκρως επικίνδυνου ναυαγίου SLOPS. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους από το "Γαλάζιο Ταμείο" με την σημαντική υποστήριξη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη".