Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται νέοι ταχυφορτιστές στην Εθνικές Οδούς

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται νέοι ταχυφορτιστές στην Εθνικές Οδούς
Παρασκευή, 15/09/2023 - 06:48

Προχωρά η δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.

To δίκτυο ταχυφόρτισης παίρνει στην Ελλάδα σάρκα και οστά με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 200. Η Νrg έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή και συγκεκριμένα περισσότερους από 100 ενώ προχωρά ένα βήμα παρακάτω μετά τη συνεργασία της με την HOCHTIEF, ιδρύοντας την Hellenic Fast Charging Services (HFCS). Στόχος η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών.

Η Hellenic Fast Charging Services θα προχωρήσει στη δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συμφωνιών με τα εν λόγω Έργα Παραχώρησης. Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους μελλοντικά, με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των εθνικών αυτοκινητοδρόμων. Ο προϋπολογισμός του έργου σε πρώτη φάση ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να διπλασιαστεί μέσω της επέκτασης του δικτύου με όριο τα 200 σημεία. Όπως σημειώνουν στελέχη της Nrg στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των ταχυφορτιστών. Οι νέες θέσεις ταυχφόρτισης που δημιουργούνται, θα λειτουργούν αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες και κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων να πραγματοποιούν ταχείες φορτίσεις κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.

Η Nrg, διαθέτει περισσότερες από 1.000 θέσεις φόρτισης, με φορτιστές κανονικής (AC) και ταχείας (DC) φόρτισης σε 600 σημεία. Μέχρι το τέλος του 2023, στόχος της εταιρείας είναι να ξεπεράσει τις 1.500 θέσεις φόρτισης. Ο αριθμός θέσεων φόρτισης στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεπερνά τις 450. Ενώ στα νησιά, η Nrg έχει σημαντική παρουσία στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ιονίου.

Παράλληλα, στελέχη της εταιρείας εκτιμούν πως τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος στη χώρα μας, ενώ αναφορικά με την προοπτική αποκλιμάκωσης του κόστους της φόρτισης αναφέρουν πως το κόστος φόρτισης συναρτάται με το ΦΠΑ και πως υπάρχουν συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για σταδιακή αποκλιμάκωσή του.